Al het nieuws

18 maart beperkte pensioenacties in het OV

Op 18 maart wordt er landelijk actie gevoerd voor een goed pensioen. Ook in het Openbaar Vervoer gebeurt er het één en ander. In deze nieuwsbrief lees je de laatste stand van zaken.
Geen landelijke staking in het streekvervoer
De vakbonden hebben er voor gekozen om dit keer geen landelijke staking uit te roepen in het streekvervoer. Één van de redenen hiervoor is dat de laatste staking, in het kader van het stuklopen van de cao-onderhandelingen, bij een ieder nog vers in het geheugen zit. In overleg met de kaderleden is daarom besloten om deze landelijke actiedag het streekvervoer hier niet bij te betrekken. Dit wil niet zeggen dat bij eventuele pensioenacties in de toekomst niet alsnog ook in het streekvervoer het werk zal worden neergelegd. Uiteraard gebeurt dit altijd in samenspraak met de (kader)leden.

Stakingen in het stadsvervoer en in Limburg
Toch wordt er wel degelijk actie gevoerd in het Openbaar Vervoer. De medewerkers van de stadsvervoerders HTM, GVB en de RET hebben namelijk besloten om op 18 maart het werk neerleggen tot 07:06. Daarnaast zal er ook bij de NS op een tal van plaatsen tot 07:06 worden gestaakt. Verder sluiten ook de medewerkers van Arriva Limburg ( zowel bij trein als bus) aan bij deze actie. In Limburg hebben de vakbonden en hun kaderleden hier lokale afspraken over gemaakt.

Wat moet je doen als je door een stakend gebied rijdt.
Wij hebben vandaag met de werkgevers gesproken over hoe te handelen als niet stakende chauffeurs lijnen door Den Haag, Rotterdam of Amsterdam moeten rijden. Om geen besmet werk te verrichten zijn hierover de volgende afspraken gemaakt:
  • Stad in: Geen passagiers meer laten instappen vanaf de stadsgrenzen van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uitstappen mag wel
  • Stad uit: Geen passagiers meer laten uitstappen tot aan de stadsgrenzen van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Instappen mag wel
  • De verkeersleiding wordt ingelicht en indien zich calamiteiten voordoen, dan kunnen zij hier direct op handelen.
Regionale manifestaties
Naast de lokale acties worden er in het hele land ook manifestaties georganiseerd. Dus wil je wel van je laten horen en ben je 18 maart vrij of kun je vrij nemen, sluit je dan aan bij één van de manifestaties bij jou in de buurt. Klik hier voor alle locaties en tijdstippen.

Waarom voeren we eigenlijk actie?
Afgelopen jaren hebben vakbonden geprobeerd te onderhandelen over een pensioenakkoord. Dit is niet gelukt. Daarom hebben de gezamenlijke vakbonden de overheid in december een ultimatum verstuurd met onze eisen voor een goed pensioenstelsel. Op www.goedpensioen.nu vind je ons ultimatum en de eisen die wij stellen.

Vragen?
Stel ze dan aan jouw bestuurder bij CNV Vakmensen, per e-mail aan ons actiecentrum (pensioen@cnvvakmensen.nl) of per telefoon (030 751 14 50).

Hanane Chikhi
Bestuurder CNV Vakmensen