Even goed lezen
laptop en notitieboek
Vier op de tien mbo'ers heeft spijt van studiekeuze...

Wat als dat ook voor jou geldt?

Een paar weken geleden kwam in het nieuws dat maar liefst vier op de tien mbo'ers niet nogmaals voor dezelfde studie zou kiezen als ze die keuze over mochten doen.

Nou kan het natuurlijk aan mij liggen - dat ligt het wel vaker - maar vier op de tien vind ik best wel heel erg veel. Dat is namelijk veertig procent en dat betekent dus dat bijna de helft van de jongeren een opleiding volgt of heeft gevolgd en daar eigenlijk helemaal niet zo ontzettend happy mee is. Ik vraag me af: hoe was je dan van plan om het beroep waar je voor geleerd hebt nog pak 'm beet 50 jaar uit te oefenen?

Verkeerde studiekeuze
Een verkeerde studiekeuze maken kan natuurlijk gebeuren. Je bent echt de enige niet en als we even heel eerlijk zijn is het ook verdraaide lastig om op je vijftiende of zestiende te kiezen wat je de rest van je leven wilt doen. Bovendien heb je duizendmiljoen andere dingen te doen dan leren en kun je met je horeca-bijbaan ook prima geld verdienen. Bedenk wel: een diploma op zak is heel handig en net als in het grote-mensen-leven is het studenten-leven ook niet altijd slingers en confetti. Soms heb je nou eenmaal een moeilijk tentamen, een ingewikkelde opdracht of een bloedirritant werkgroepje. Soms moet je gewoon even doorzetten, bedoel ik. Mocht je nou het gevoel hebben dat je écht niet op je plek zit, dan raad ik je aan om DIT stukkie nog eens na te lezen. Hierin staat precies wat je wel en niet moet doen om tot een weloverwogen besluit (om te stoppen bijvoorbeeld) te komen.

Meerdere wegen naar Rome
Vroeger wilde ik altijd juf worden (what was I thinking?), uiteindelijk ging ik Commerciële Economie en Communicatiewetenschappen studeren en nu werk ik als redacteur. Het kan raar lopen, zo blijkt. En het leukste aan dit verhaal: schrijven is altijd mijn hobby geweest en fascinatie voor de Nederlandse taal is me met de paplepel ingegoten. Er zijn dus heus meerdere wegen die naar Rome leiden en als jij een bepaalde opleiding volgt of hebt gevolgd, dan wil dat absoluut niet zeggen dat je je de rest van je werkende bestaan op dat ene vakgebied moet storten. Sommige beroepen kun je prima in de praktijk leren, soms is een kleine omscholing voldoende en anders kun je altijd nog rigoureus besluiten om het roer volledig om te gooien. Dat deed Melvin ook. Lees zijn verhaal HIER.

Goede voorbereiding is het halve werk
Het allerbeste advies dat ik je geven kan is zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Ga niet iets doen omdat je vriendinnen het ook gaan doen, kies niet voor een studie omdat je ouders je graag die kant op zien gaan en als je het nog niet weet, dan weet je het nog niet. Echt, het voorkomt achteraf een hoop gedoe. Praat met je docenten, je vrienden en vriendinnen, een oom of de buurman, ga eens proefstuderen of bezoek een open dag en orieënteer je op elke mogelijke andere wijze. Wist je trouwens dat er studiecoaches bestaan die je ook kunnen helpen? Ik sprak een paar maanden geleden met Corine en zij vertelde mij DIT.

Goed, mocht jij bij die vier op de tien mbo'ers horen die (achteraf) een verkeerde studiekeuze gemaakt heeft? Geen man overboord, je bent nog jong en de wereld ligt aan je voeten. Je kunt er altijd voor kiezen om alsnog je hart te volgen!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk Zwager
Geplaatst op