Werk en stage
etiquette stage

Een actieve houding tijdens werkuren wordt zeer gewaardeerd.

Hoe 'heurt' het eigenlijk?

Een winkel binnenlopen met de tekst: "Hoi, ik moet een stage". Of bij je sollicitatiegesprek een pet dragen met de tekst 'F*ck my boss'. Niet zo handig, zul je denken. Toch zijn het voorbeelden uit de praktijk. Als je nog nooit een baan hebt gehad of ergens stage hebt gelopen kan het best lastig zijn om te weten wat er van je wordt verwacht op de werkvloer.

Dat merkten ook Yvonne van der Kroft en Ria Doolaard tijdens hun werk als stagebegeleiders bij mbo- en hbo-opleidingen. Inmiddels runnen ze het bureau Etiquette à la carte en hebben ze en boek geschreven over etiquette op de werkvloer: Etiquette@work. Want hoe het 'heurt', dat weten veel mensen eigenlijk niet zo goed.

Eerste indruk

Zeker bij een eerste ontmoeting is het enorm belangrijk om een goede indruk te maken. Uit onderzoek blijkt dat mensen bij een kennismaking al na 2 seconden hun oordeel hebben geveld. Beetje jammer als jij dan een slap handje geeft of net druk bent met het liken van een Facebookpost.

Een paar belangrijke regels voor een succesvolle eerste ontmoeting: ga staan en zorg dat je een stevige hand geeft. Kijk degene aan wie je je voorstelt aan, noem je voor- en achternaam en spreek je gesprekspartner aan met 'u'. Best simpel toch?

Etiquette?

Etiquette kun je omschrijven als een set beleefdheidsregels waaraan iedereen zich zou moeten houden. Zeker in een zakelijke omgeving wordt gewoon van je verwacht dat je die regels kent. Sluit je al je mails af met 'groetjes!' of zit je continu te appen tijdens vergaderingen, dan neemt niemand je serieus.

etiquette@work

Geen blunders

In Etiquette@work vind je alle gedragsregels die van pas komen op de werkvloer. Hoe ga je om met collega's en klanten? Mag je iemand die je voor het eerst ontmoet aanspreken met zijn voornaam? Hoe voer je een professioneel telefoongesprek? Hoe vergader je? Echt alles wat je zou willen weten over etiquette staat in dit boek, dus jij gaat nooit meer een blunder maken als je het hebt gelezen.

Win een exemplaar!

Wij mogen 5 exemplaren van Etiquette@work weggeven. Het enige wat jij daarvoor moet doen is ons mailen waarom jij wel een lesje etiquette kunt gebruiken.

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op