Hairdresser
Wie wordt Stagiair van het Jaar?

Dag van de Stagiair 2017

Vandaag, maandag 22 mei, is het de Dag van de Stagiair 2017. Deze dag is in het leven geroepen door StudentenBureau en de reden die zij aandragen is dat zij in het dagelijks leven nog zo vaak ervaren dat het stagelandschap zoveel beter kan.

Ik kan niet anders dan het daar helemaal mee eens zijn. Gelukkig spreek ik dan niet uit eigen ervaring - ik heb altijd hele leuke en leerzame stages gehad en mijn huidige werkgever was één van mijn stagebedrijven - maar dat er veel misstanden zijn als het op stagiairs aankomt, dat staat buiten kijf. Geen stagevergoeding krijgen terwijl daar wel recht op is, te lange dagen draaien, weinig begeleiding, behandeld worden als een échte werknemer (qua workload bijvoorbeeld) en ga zo maar door.

Een aantal maanden geleden lanceerden wij onze Stagelijn. Hier kun je antwoord vinden op al jouw vragen over je stage (bijvoorbeeld of je recht hebt op vergoedingen en hoe een goed stagecontract eruit ziet) en een bedankje downloaden voor je geweldige begeleider (de Stagepluim). Superhandig dus, mocht je na de vakantie stage gaan lopen (of daar nu mee bezig zijn).

Stagevergoeding
Iemand die dankbaar gebruik maakte van onze stagelijn was Orhan. Al eerder schreven we zijn verhaal hier op NEXTNOW. In een notendop: Orhan liep stage in een kapsalon. Hij kreeg daar geen stagevergoeding voor, want dat was niet afgesproken in zijn contract en zijn docenten op school vertellen hem ook dat hij maar blij moet zijn dat hij uberhaupt stage mag lopen. Hij neemt het dus voor lief. Totdat één van zijn medestudenten hem vertelt dat een stage zonder vergoeding helemaal niet mag. Op aanraden van die klasgenoot schakelt Orhan CNV Vakmensen in en krijgt hij uiteindelijk maar liefst 1100 euro aan (achterstallige) vergoeding uitgekeerd.

Stagepluim
Het verhaal van Orhan is natuurlijk een voorbeeld van een stagebedrijf dat de zaakjes niet helemaal op orde heeft. Gelukkig zijn er ook stagiaires die niets dan lof hebben als het op hun stage aankomt. Zo zijn er afgelopen tijd aardig wat 'stagepluimen' uitgedeeld. Een greep uit de lieve woorden:

  • Het is een topbedrijf. Mijn begeleidster had zoveel geduld, stelde mij altijd op mijn gemak en ik heb er heel veel geleerd. Kortom: een topvrouw!
  • Ik heb veel geleerd tijdens deze stageperiode. Ik kreeg de mogelijkheid om met de stoffeerder mee te gaan naar opdrachten; dit was heel erg leerzaam om mee te krijgen. De basis over verschillende producten heb ik bij dit bedrijf geleerd. Het hoogtepunt was toch wel het bezoek aan het A House of Happiness atelier, deze cursus over hoe een stof verandert naar gordijn was leerzaam omdat je het tijdens de opleiding op school niet meekrijgt. Dank jullie wel, voor de goede begeleiding en de leuke tijd bij jullie bedrijf!
  • Dit was mijn derde stage en hier was alles veruit het beste geregeld!
  • Ik heb veel geleerd bij dit leerbedrijf en heb dit positief afgerond. Ik had soms weinig werk maar mocht de tijden dat ik niets te doen had mn eigen gang gaan om nieuwe dingen te leren. De collega's zijn leuke mensen die wel een goed gevoel voor humor hebben. Als je iets niet snapt wordt het goed uitgelegd zodat je er daadwerkelijk wat aan hebt. Ben op het einde van deze stage met een goed gevoel vertrokken.
Heb jij nou ook zo'n toffe stage gehad? Je kunt geheel kosteloos onze Stagepluim downloaden (hierrrr) en overhandigen aan je stagebegeleider. Hartstikke leuk!

Stagiair van het Jaar
Deze dag kan natuurlijk niet zonder verkiezing. Via dagvandestagiair.nl worden vandaag zowel de Stagiair van het Jaar als het Stagebedrijf van het Jaar gekozen. Ik ben ontzettend benieuwd naar de winnaars en op voorhand wil ik ze vast heel erg feliciteren met deze prachtige uitverkiezing!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk Zwager
Geplaatst op