Werk en stage
reistijd trein

Wat als je niet op de fiets naar je werk kunt, maar een bus, trein of de auto moet pakken om er te komen? Lees alles wat je moet weten over reistijd en reiskosten(vergoeding)!

Worden jouw reiskosten vergoed?

Alles wat je moet weten over reistijd en reiskosten

Toen ik nog in Utrecht woonde pakte ik 's ochtends mijn fietsje en was ik binnen een kwartier op kantoor. Ideaal! Tegenwoordig leg ik ruim 30 kilometer af per trein. Iets minder dan de gemiddelde Drent, die met een afstand van 37,3 kilometer het verst van zijn werk woont. Niet dat je mij hoort klagen trouwens, zowel mijn huis als werk liggen vlakbij een station en de treinverbinding is hartstikke prima. Bovendien vergoedt mijn werkgever netjes de reiskosten.

Reiskostenvergoeding

Het recht op een reiskostenvergoeding is niet in de wet geregeld. Waar jij recht op hebt staat in je cao (check hem hier!), het bedrijfsreglement of je contract. Is hierin vastgelegd dat je een reiskostenvergoeding krijgt? Dan is jouw werkgever verplicht die te betalen. 

Het kan zijn dat je werkgever een minimum en/of maximum aantal kilometers hanteert voor het uitbetalen van een reiskostenvergoeding. Ook dit vind je terug in je cao, bedrijfsreglement of contract. Is er niets vastgelegd? Dan heb je helaas geen recht op een reiskostenvergoeding.

Eigen vervoer

Voor iedere kilometer die je met eigen vervoer naar je werk reist, mag je werkgever jou een belastingvrije vergoeding geven van maximaal € 0,19 (een lagere vergoeding mag dus ook). Krijg je meer vergoed dan die € 0,19 per kilometer? Dan ziet de Belastingdienst het bedrag boven het maximum als loon en worden er loonheffingen over ingehouden.

Openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk, dan zijn er 2 opties:

  • Je krijgt de reiskosten die je maakt volledig belastingvrij vergoed.
  • Je krijgt het aantal kilometers dat je maakt belastingvrij vergoed tot maximaal € 0,19 per kilometer.

Wat voor jou geldt lees je in je cao (of bedrijfsreglement/contract).

Belastingaftrek

Als je met het OV naar je werk reist en géén reiskostenvergoeding krijgt van je werkgever, kun je je reiskosten aftrekken van de belasting. Dat geldt als je meer dan 10 kilometer van je werk woont en als je minimaal 1 dag per week of 40 dagen per jaar de trein, tram of bus naar je werk pakt.

Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst >

Reistijd = werktijd?

In een paar sectoren zijn hier afspraken over gemaakt (check in je cao of dat voor jouw sector geldt), maar de meeste werknemers in Nederland krijgen hun reistijd niet vergoed. Wel kun je soms je reistijd alvast gebruiken als werktijd, bijvoorbeeld om je mails af te handelen. Stem dit af met je werkgever. Werken onderweg kan natuurlijk alleen als jouw werk daar geschikt voor is en als je met het openbaar vervoer reist. Meestal heb je dus gewoon pech als je een lange reistijd hebt!

Auto van de zaak

Een leaseauto kan ook een gunstige manier zijn om je van en naar je werk te verplaatsen. Krijg je een auto van je baas en gebruik je hem alleen zakelijk, dan reis je gratis. Je werkgever betaalt de auto en brandstof en omdat je de leaseauto alleen zakelijk gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen.


Is er iets niet duidelijk?

Of kun je niet vinden welke regeling er voor jou van toepassing is? Als lid van Probeer de Bond kun je al je vragen stellen aan onze professionals.

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op