Werk en stage
Stagevergoeding kapper

Stagiair Orhan claimt succesvol stagevergoeding

Orhan (22) doet een opleiding om kapper te worden. Het is zijn droom om ooit een eigen salon te openen. Stages zijn een belangrijk onderdeel van de kappersopleiding, dus Orhan is blij als hij stage mag lopen bij het bedrijf van zijn voorkeur. 

Dat hij geen stagevergoeding krijgt, neemt hij op advies van de school op de koop toe. “Ze zeiden dat ik blij moest zijn met zo’n stageplek. Als ik niet zonder vergoeding stage wilde lopen, zouden ze wel iemand anders aannemen.” Orhan tekent zelfs een contract waarin staat dat hij geen recht heeft op een stagevergoeding. 

Spijt

De stage bevalt goed, maar het is ook flink hard werken. Orhan krijgt er spijt van dat hij ermee heeft ingestemd om onbetaald stage te lopen, maar durft dat op zijn stageadres niet ter sprake te brengen. “Ik had tenslotte een contract getekend waarin stond dat ik geen vergoeding zou krijgen, dus ik dacht dat ik geen poot had om op te staan.” 

(Cao-)afspraak is afspraak

Op advies van een medestudent schakelt hij na afloop van zijn stage CNV Vakmensen in. De vakbond ziet mogelijkheden om toch nog een stagevergoeding voor Orhan te krijgen. In de cao Kappersbedrijf staat namelijk dat stagiairs recht hebben op een vergoeding voor de dagen dat ze stage lopen. De cao geldt voor de hele kappersbranche, dus stagebedrijven kunnen daar niet van afwijken. Afhankelijk van in welk jaar je zit heb je recht op € 25, € 33 of € 40 per dag. Orhans school had ook nooit mogen adviseren om te tekenen voor een onbetaalde stage. 

Alsnog betaald

Dankzij de bemiddeling van jurist Erik van CNV Vakmensen krijgt Orhan alsnog zijn misgelopen stagevergoeding uitbetaald. Orhan: “Dat was de moeite waard, want ik bleek recht te hebben op een bedrag van € 1100.”

Claim alsnog een stagevergoeding

Het komt vaker voor dat studenten stage moeten lopen zonder daarvoor betaald te krijgen. Als in de cao is afgesproken dat er een stagevergoeding geldt, dan moeten werkgevers zich daaraan houden. Denk jij dat je ten onrechte een stagevergoeding bent misgelopen? Neem dan contact op met CNV Vakmensen. We zoeken graag voor je uit hoe het zit in jouw branche en helpen je indien mogelijk bij het vorderen van je stagevergoeding. Dat kan ook als je stage als is afgelopen!

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op