Werk en stage
Wegwijs in je werk plannen
#Wegwijsinjewerk

Zo plan je het beste jaar ooit!

De afgelopen twee maanden deden we inspiratie op door te spieken bij anderen, films te kijken, een vision board te maken en andere manieren. Oja, en door GIF-jes. We dachten na over onze doelen, en formuleerden deze hartstikke SMART. Because we are.. De eerste stappen zijn gezet, en nu? 

Heb je je ambitieuze doelen bij de hand? Dan wordt het nu tijd om een plan te maken. Stap 1:

Subdoelen

Voordat je je doelen in je agenda gaat schrijven deel je ze op in zo klein mogelijke doelen.  Start met je grote doelen. Wat moet er precies gebeuren dit jaar om dit doel te bereiken? En met precies bedoel ik echt precies precies. Wat moet je letterlijk doen. Check dit:

 Wegwijs in je werk plannen

Stel je doel is dit jaar een leuke baan vinden als webredacteur. Ik neem mijn eigen jaar 2016 even als voorbeeld. Wat moet daarvoor gebeuren? Omdat je alleen een diploma voeding en diëtetiek op zak hebt, is de kans klein dat je wordt aangenomen als webredacteur. Je hebt dus eerst iets nodig waarmee je kunt aantonen dat je het kunt. Een cursus misschien?

Nu schrijf je niet in je agenda: cursus webredacteur starten. Als ik 10 maart in mijn agenda zie staan: cursus starten, denk ik oké Roller Coaster Tycoon it is, dat kan morgen ook nog wel. Het is veel te vaag. Probeer het zo klein en specifiek mogelijk te maken, dan is de kans groter dat je het daadwerkelijk doet. Dus wat zet je in je agenda:

Vrijdag 10 maart: Googlen welke cursussen er zijn, afweging maken, inschrijven cursus webredacteur.

Reflecteren

Ik zeg 10 maart, omdat 10 maart op een vrijdag valt. Vrijdag is mijn vrije dag. Hoe ziet mijn vrije vrijdag er meestal uit? Een dag waarvoor ik een prachtige to-do-list heb samengesteld, eentje waar ik niet naar kijk omdat ik vind dat ik vandaag een echte vrije dag heb verdiend! Lees: een dag lang Roller Coaster Tycoon spelen. En ja, Ruben, ik weet dat gisteren een woensdag was. Deze week was woensdag mijn vrije dag.

Wat kan ik hier uit halen? Ten eerste: Een dag lang Roller Coaster Tycoon spelen, onderuit gezakt op de bank, kat ontwijkend, is niet goed voor je lichaam. Man ik zit nog maar een uurtje achter de computer en mijn nek en linker schouder begeven het.

Ten tweede: Dingen die ik echt wil doen moet ik niet op vrijdag inplannen. Omdat ik dan een paar dagen heb gewerkt gun ik mezelf een dagje niks. Daarom plan ik dit soort dingen altijd op maandag ochtend. Dan zit ik vol energie en frisse moed om weer wat van mijn week te maken!

 Jouw systeem

Welk systeem werkt voor jou het best? Hang je een kalender op je slaapkamerdeur of koelkast? Heb je een papieren agenda of een digitale agenda? (NEE, NEE, NEE HIER KUN JE GEEN TEKENINGETJES IN MAKEN) Wil je een aparte agenda voor je doelen of schrijf je het in je school- of werkagenda? Zet je meldingen in je telefoon om je aan je doelen te herinneren? Zoek uit het wat het beste werkt voor jou. Ik heb zelf een bullet journal. Google maar eens, echt fantastisch. Mijn probleem is alleen dat als hij in mijn tas zit en ik hem niet uit mijn tas haal, ik vergeet dat hij bestaat. Maar voor alsnog doe ik net alsof dit niet zo is. Ooit zal ik er in slagen om dit bij mij te laten passen. Later meer over het bullet journal!

Tijd om aan de slag te gaan. Hoe pak jij het aan?

Auteur

Marieke Koster
Marieke
Geplaatst op