Werk en stage
Complimenten
Het is Nationale Complimentendag!

Complimenteren doe je zo

Complimenten zijn super motiverend, ook op het werk. Volgens onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Rotterdam zijn afdelingen waar werknemers genoeg gecomplimenteerd worden zelfs 5 tot 7% productiever. Maar dan moet je het wel goed doen.

Daarom leg ik je vandaag, op Nationale Complimentendag, uit hoe je een goed compliment geeft.

Regel 1: wees oprecht

Complimenteren om het complimenteren werkt niet en toch doen we het vaak. Tegen iemand die naar de kapper is geweest zeg je: "Wat zit je haar leuk". Ook als je het niet meent. Vaak voelen we ons verplicht om een compliment te geven, maar als het niet oprecht is, prikt de ontvanger zo door je compliment heen. Oprechte complimenten geven hoeft niet zo moeilijk te zijn. Als je een beetje je best doet, kun je zelfs bij een collega die je totaal niet mag wel iets bedenken waar hij goed in is. Lukt dat echt niet? Dan kun je je beter stilhouden.

Regel 2: wees inhoudelijk

"Leuk bloesje," zei mijn ene collega vandaag tegen de andere. Lief bedoeld, maar volgens de experts is dit geen goed compliment. We strooien zo vaak met het woord leuk, dat het nogal betekenisloos is geworden. Zeg liever: "Wat een goede smaak heb jij toch". Bovendien zegt een compliment over wat iemand heeft gepresteerd meer dan een compliment over iemands uiterlijk. Bijvoorbeeld: "Ik vond je presentatie erg goed. Je legde alles super duidelijk uit en was ook nog eens grappig".

Regel 3: neem de tijd

Na de presentatie van je collega in het voorbijgaan even "goed gedaan!" roepen heeft geen zin. Als je iemand echt een compliment wilt geven, loop je even persoonlijk naar hem toe en neem je de tijd om je compliment goed over te brengen. Daardoor voelt je collega zich echt gewaardeerd en weet je zeker dat je compliment goed aankomt.

Tot slot levert het jezelf ook nog wat op als je vandaag wat complimentjes strooit: anderen complimenteren schijnt je eigen geluk te vergroten.

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op