Wegwijs in je werk bullet journal
Om goed te plannen heb je een systeem nodig. Een kalender, agenda of .. Bullet Journal! Wat is dat? En hoe maak je dat?
#Wegwijsinjewerk

DIY: Bullet Journal

Vorige week kon je in deze blog al lezen dat ik een Bullet Journal gebruik in plaats van een agenda. Vandaag zal ik je vertellen wat het is, waarom ik het gebruik, hoe je er zelf eentje maakt en waar je moet zijn om eindeloos door prachtige Bullet Journals van andere mensen te scrollen.

Wat is een Bullet Journal

Laten we het eerst aan google translate vragen. Bullet Journal = kogel dagboek of blauwe boon dagboek. Dat was alleen voor de lol, vergeet het maar gauw weer. Een Bullet Journal is eigenlijk een notitieboekje met stipjes waarin je zelf een agenda creëert. Je kunt het ook maken met een notitieboekje met streepjes, maar met stipjes kun je mooiere lay outs maken. Tenminste, dat is mijn ervaring.

Waarom een Bullet Journal

Ken je van die mensen die nooit tevreden zijn over hun agenda? Die iedere twee maanden weer een nieuwe kopen omdat die er toch iets mooier uit ziet? Nee? Oké, dan ben ik misschien de enige. Maar goed.. Een Bullet Journal kun je precies zo opmaken als jij wilt. Op Pinterest kun je inspiratie opdoen en als je het niet meer leuk vindt begin je op de volgende pagina weer een andere lay out. Love it.

Bovendien kies je zelf het lettertype, als je een beetje creatief bent. Niks is zo irritant als een agenda met een lelijk lettertype.

Je kunt je agenda erin kwijt, je to-do-list, creatieve uitbarstingen, aantekeningen, alles! Nooit meer losse briefjes met belangrijke aantekeningen die je verliest in de onderste bodemlaag van je tas, want alles staat in één boekje!

Je Bullet Journal is flexibel. Heb je een knetter drukke week? Dan trek je daar een paar pagina's voor uit. Weekoverzichtje, to-do-listje.. Heb je vakantie? Dan sla je die weken gewoon over. Handig!

Ook kun je werk en privé heel makkelijk scheiden zonder twee agenda's aan te schaffen. Ja ja, ik weet dat er digitale agenda's bestaan. Maar sommige mensen kunnen dat gewoon niet handelen. Ik maak zelf altijd een weekoverzicht waar ik m'n werk niet inzet, ik zet er alleen in wanneer ik aan het werk ben. Vervolgens maak ik een to-do-list in dat weekoverzicht met privé to-do's en een aparte to-do-list voor mijn werk. Als je vrij bent zie je die lijst dus niet, heerlijk!

 Start je eigen Bullet Journal

 Stap 1: Struin het internet af naar het perfecte journal. Ik heb er zelf eentje van Nuuna. Die kun je hier bijvoorbeeld vinden: https://www.schriftenzo.nl/nuuna-notitieboek.html

 Stap 2: Houd vier pagina's vrij voor een inhoudsopgave. Telkens als je iets op een nieuwe pagina zet, verwijs je daar naar in je inhoudsopgave met een bladzijdenummer. Logisch toch? Ik zou alleen niet alles in je inhoudsopgave zetten, alleen die dingen die je later terug wilt vinden.

Kijk hier voor inspiratie

 Stap 3: Maandplanningen

Na de inhoudsopgave ben ik aan mijn maandplanningen begonnen. Ik heb voor iedere maand twee pagina's gereserveerd. Op de linker pagina heb ik alle dagen onder elkaar gezet, als een verjaardagskalender. Daar heb ik dan ook verjaardagen opgeschreven en andere belangrijke dingen. Weekendje weg, afspraak bij de tandarts.. Aan de rechterkant schrijf ik to-do's.

Kijk hier en hier en hier voor inspiratie

Stap 4: Weekplanning

Vervolgens reserveer ik voor een week vier pagina's. Op iedere pagina zet ik twee dagen, verticaal. Hier plan ik mijn hele week op het uur. Schrijf ik wat ik ga eten enzovoort.

 Kijk hier en hier en hier voor inspiratie

Stap 5: Dag notities

Iedere dag schrijf ik mijn to-do's voor de dag over in mijn dagplanning en daar maak ik dan ook mijn aantekeningen. Er zijn veel voorbeeldsystemen om dit te doen. Zoek maar eens "bullet journal key" in Pinterest of Google!

NOG MEER BULLET JOURNALS!

Het allerleukste aan mijn Bullet Journal vind ik eeuwig zoeken naar nieuwe lay outs en versiering en weet ik wat. Ik heb dan ook een la vol knutsel spul voor mijn bullet journal.. Dat ik nooit gebruik.

MAAR het is altijd leuk om inspiratie op te doen! Check hiervoor de volgende Instagram accounts:

@bulletjournal @yukikosakamura @feebujo @bujo_nina

 

 

 

 

Niets missen!

In de maand maart staat plannen centraal hier op NEXTNOW. Middels WegWijs in je Werk komt er wekelijks minimaal één blog omtrent deze onderwerpen online. Wil je hier niets van missen? Like dan onze Facebookpagina want daar delen we nieuwe content als eerste!

Auteur

Marieke Koster
Marieke
Geplaatst op