Wegwijs in je werk 5 jaar plan
Plannen moet niet te veel tijd in nemen. Je wilt juist tijd besteden aan het uitvoeren van je plan. Lees hier hoe je in vier simpele stappen een 5 jaar plan maakt.
#Wegwijsinjewerk

Maak een 5 jaar plan in 4 simpele stappen

In deze blog kon je lezen dat het belangrijk is om korte termijn doelen op te stellen, maar ook lange termijn doelen. Een lange termijn doel is vooral belangrijk om op de korte termijn makkelijker de juiste keuze te kunnen maken. Daarom maak je een 5 jaar plan. Maar hoe kun je dat nou makkelijk aanpakken?

Stap 1: Hoe wil je je over 5 jaar voelen?

Hoe wil je je over 5 jaar voelen? Kies één van de vijf onderwerpen of verzin er zelf één:

Gelukkig

Is geluk voor jou het aller belangrijkste? Wat heb je daarvoor nodig? Wat voor cijfer geef je je geluk op dit moment? Wat zorgt ervoor dat het cijfer niet hoger is? Is het je gezondheid, je financiële status, je carrière of zijn het je relaties? Wat kun je daarin veranderen de komende 5 jaar en kun je het weer opsplitsen in kleine subdoelen?

Waar word jij echt gelukkig van? Moet je je de komende tijd misschien wat meer ontspannen? Neem je yoga lessen of ga je je huis helemaal uitmesten?

Sterk

Wil je je over 5 jaar sterk en zelfverzekerd voelen? Hoe kun je daar voor zorgen? Misschien door financieel onafhankelijk te zijn en je emoties de baas te zijn? Praat je met een professional? Wil je fysiek sterker worden door zelfverdedigingslessen te volgen?

Gewaardeerd

Heb je het gevoel dat je waardevol bent en wil je dat uitdragen de komende tijd? Bijvoorbeeld op je werk door nieuwe ideeën te verzinnen, voor mensen om je heen door er voor ze te zijn als ze een moeilijke tijd hebben of voor de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen?

Voldaan

Wat is je ultieme doel? Wil je die over 5 jaar al bereikt hebben en je daardoor voldaan voelen?

Of wil je dit allemaal voelen over 5 jaar? Dat kan natuurlijk ook, wat moet daarvoor gebeuren?

Stap 2: Visualiseer

Ook bij het maken van een 5 jaar plan is het belangrijk om te visualiseren. Dit kun je doen door een moodboard te maken, maar ook heel simpel door het in je gedachten voor je te zien, een tekeningetje te maken of gewoon een plaatje op Pinterest op te zoeken. Bijvoorbeeld:

 Themas vijf jaar plan

 Ik zei dat het simpel zou zijn hè, dus gewoon wat plaatjes gebruiken die je toch al gepint hebt is het makkelijkst. Gelukkig heb ik een onuitputtelijke collectie Beyonce foto's gepint. <3


Stap 3: Plan

We hebben het natuurlijk over plannen. Nu je concreet bent geworden kun je je agenda erbij pakken. Of je bullet journal natuurlijk. Wat moet er dit jaar allemaal gebeuren om je te voelen zoals je je wilt voelen. Wat moet er per maand gebeuren om jouw doel voor dit jaar te bereiken. Wat wordt het thema voor iedere week en wat wordt je to-do list per dag deze week?

Stap 4: Evalueer

Plan iedere maand een evaluatie moment in. Je gaat dan kijken of je hebt af kunnen vinken wat je gedaan wilde hebben en schrijft daarbij hoe je jezelf gaat belonen (lekker motiverend). Schrijf op die dag een evaluatie. Wat betekent dit voor je?

Tip 1: Checkbox
Gebruik altijd een checkbox of een andere systeem in je planning die je kunt afvinken, dat werkt knettermotiverend.

Tip 2: Plan niet te veel
Als je te veel op een dag of in een week plant dan kan het te overweldigend worden. Je hebt alle tijd! Verspreid je korte termijn doelen dus goed.

Mis niets!

In de maand maart staat plannen centraal hier op NEXTNOW. Middels Wegwijs in je Werk komt er wekelijks minimaal één blog omtrent deze onderwerpen online. Wil je hier niets van missen? Like dan onze Facebookpagina want daar delen we nieuwe content als eerste!

Auteur

Marieke Koster
Marieke
Geplaatst op