"We komen hier samen tot prachtige dingen."

Corine is profiel- en studiekeuzebegeleider

Vorige week hingen door heel Nederland vlaggen uit. Het gros van de middelbare scholieren in een examenklas sloot een tijdperk af en staat te trappelen om aan een nieuwe hoofdstuk te beginnen.

Studeren in een nieuwe stad, reizen door een ander continent of een jaar werken: allemaal mogelijkheden. Toch zijn er ook ontzettend veel jongeren die niet weten welke kant ze op willen. Dat is niet leuk. Sterker nog, dat is een hele vervelende en vermoeiende situatie. Corine Opmeer van OpMeer Inzicht helpt deze groep bij de keuzes die ze (moeten) maken.

"Ik kom zelf uit het onderwijs. Later ben ik in het bedrijfsleven beland. In beide banen heb ik me beziggehouden met het coachen en begeleiden van anderen, maar met jongeren is de klik er altijd geweest. Als mijn kinderen vrienden en vriendinnen mee naar huis nemen, vind ik dat fantastisch. Toen ik in het onderwijs meerdere dingen niet goed zag gaan, wist ik dat ik daar iets mee wilde doen. Ik kan daar écht wat toevoegen. Ik zie dat ik van waarde ben en dat is geweldig."

"De jongeren die bij mij komen zitten vast. Negen van de tien blokkeren, doen niks meer. Ze weten niet hoe ze verder moeten, delen dit niet op tijd met hun ouders en gaan eigenlijk pas in gesprek als ze niet anders meer kunnen. Dan komen ze bij mij. Als ik ze voor het eerst zie zijn ze meestal zenuwachtig. Ze hikken vaak al maanden tegen het moment van kiezen aan en durven geen besluit te nemen. De lat ligt voor hun gevoel heel hoog en het is zo lastig om dit met de ouders te bespreken. Ouders adviseer ik daarom altijd om voeling te blijven houden met je kind. Ga wat leuks doen, zoek een ontspannen moment en ga het gesprek dan aan."

"Ik kom voornamelijk mensen tegen die stoppen met de studie omdat ze het echt niet leuk vinden. Het is niet wat ze verwacht hadden. Samen gaan we kijken naar de mogelijkheden. We bespreken stap voor stap wie ze nou eigenlijk zijn, waar ze goed in zijn, waar ze blij van worden. Een beroepskeuzetest gebruik ik als back-up. Uiteindelijk leg ik de uitkomsten daarvan naast de uitkomsten van de gesprekken, maar de gesprekken zijn het allerbelangrijkte. Die nemen twee keer zo'n anderhalf tot twee uur in beslag en dit levert prachtige inzichten op. De jongeren die bij mij komen, die wíllen ook echt. Ik zie mezelf als een soort filter. In het begin zijn er ontelbaar veel mogelijkheden en met mijn hulp gaan we de keuze beperken. Op die manier vinden ze iets waar ze achter staan, waar ze zich in herkennen. Onbetaalbaar."

"Hoe ik omga met hopeloze gevallen? Die bestaan niet. Echt niet. Vorige week werd ik gebeld door een jongen van 22 die samen met mij het traject doorlopen heeft. Hij kwam hier binnen en wist absoluut niet welke kant hij op wilde. Na een paar sessies en oefeningen viel het kwartje. Toen hij mij belde, vertelde hij welke stappen hij ondertussen allemaal had genomen. Dan krijg ik kippenvel op mijn armen. Ik doe zulk dankbaar werk. Eigenlijk vind ik dat er meer aandacht voor studiebegeleiding op middelbare scholen moet komen. Dat is ook waar het vaak misgaat. Ouders denken dat de school dat allemaal wel regelt. Maar je moet je voorstellen dat een klas een mentor aangewezen krijgt die naast zijn reguliere werkzaamheden zo'n grote verantwoordelijkheid erbij krijgt, terwijl een docent het al druk genoeg heeft. Ik wil deze mentoren hierbij helpen."

"Als je nu nog niet weet wat je volgend schooljaar wil gaan doen, dan ga je het zonder hulp niet meer redden. Er zijn geen open dagen en meeloopdagen meer, dus goed oriënteren wordt lastig. De jongeren die in deze situatie zitten adviseer ik om hulp te zoeken. Bij een studiecoach of bij je ouders. Ik raad de examenkandidaten van volgend jaar - en dan bedoel ik 2018 - zelfs aan om nu al te beginnen met nadenken over een vervolgopleiding. Veel opleidingen hanteren namelijk een zogenaamde numerus fixus en dan moet je voor januari ingeschreven zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar als we de vakanties en tentamenperiodes weglaten zijn dat nog maar tien weken. Hoe zij zich kunnen oriënteren? Door het te beleven. Ga een dag meelopen, bezoek een open dag, praat met mensen die in het vak zitten of de opleiding volgen. Zorg dat je weet wat je kunt verwachten."

"Eigenlijk denk ik dat we als mens nog veel meer levens hebben. Het kan toch niet zo zijn dat we in dit leven zoveel mogen leren en ontdekken en dat het dan ineens allemaal ophoudt?"

Wil je meer weten?

Zit jij een beetje in de knoop? Geen idee welke kant je op wilt? Bevalt je huidige studie niet? Of heb je überhaupt nog niet gekozen? Bezoek dan eens de Facebookpagina van Corine. Hier deelt zij regelmatige interessante inzichten en handige tips. Wellicht helpt het je op weg! Als je lid bent van CNV Vakmensen kun je ook

Auteur

Anouk Zwager
Anouk Zwager
Geplaatst op