Werk en stage
stagiair
Hard werken, veel verantwoordelijkheid, weinig euro's op je bankrekening. Maar je krijgt er wel veel voor terug, is het motto van veel bedrijven.

Stage of vrijwilligerswerk

Als je de gemiddelde stagevacature bekijkt vallen 2 dingen op: de eisen zijn hoog, de vergoeding laag of zelfs helemaal afwezig. Het lijkt alsof steeds meer organisaties het tekort aan mankracht en budget proberen op te vangen met stagiairs.

De tumblr-pagina Stageleed verzamelt sinds deze week dit soort absurde stagevacatures.

Wat is een stage? 

Het vervangen van reguliere medewerkers is natuurlijk niet waar stages voor bedoeld zijn. Bij een stage gaat het vooral om het leeraspect: je leert en doet ervaring op op de werkvloer. Vanuit je opleiding moet je meestal een stageplan schrijven met daarin je leerdoelen. Tijdens de stage krijg je begeleiding en je bent boventallig (dat betekent dat je geen volwaardige medewerker vervangt).

Minimumloon

Maar als jij zelfstandig volwaardig werk doet, dan moet je daarvoor op z'n minst het minimumloon betaald krijgen. Laat jouw stagebedrijf je regulier werk doen tegen een stagevergoeding (of zonder dat je daar een vergoeding voor krijgt), dan kun je dit melden bij de Inspectie SZW. Je wordt dan namelijk onderbetaald. De inspectie kan boetes opleggen aan bedrijven die misbruik maken van stagiairs.

Werkervaringsplek

Voor werkervaringsplekken geldt hetzelfde. Het verschil met een stage is dat je op een werkervaringsplek terechtkomt ná je studie: om ervaring op te doen. Waarom zou je na je opleiding voor een schijntje fulltime gaan werken? Nou, omdat je zonder ervaring nergens aan de slag komt. Leonie (23) kan daar over meepraten: "Tijdens mijn hbo-opleiding heb ik 2 stages gedaan waarvan ik veel heb geleerd, maar na mijn afstuderen kon ik geen werk vinden. Overal vragen ze op minimaal 3-5 jaar werkervaring. Stages tellen niet mee".

In de hoop er een baan aan over te houden solliciteerde ze uiteindelijk op een werkervaringsplek. "Ik had het gevoel dat ik geen andere keuze had. Hoe kun je ervaring opdoen als geen bedrijf je aanneemt? Op mijn werkervaringsplek deed ik inderdaad veel ervaring op, want ik deed hetzelfde werk als mijn collega's die wél een gewoon contract hadden, maar na een jaar stond ik weer op straat en was ik geen stap verder."

Recht op stagevergoeding

Een stagevergoeding is geen wettelijk recht, maar er zijn in veel cao's wel afspraken over gemaakt. Of jij recht hebt op een vergoeding vind je dus in de cao waar jouw stagebedrijf onder valt. Staat in de cao het recht op een stagevergoeding, dan is het bedrijf verplicht die aan jou te betalen.

Hoe hoog is een stagevergoeding? Dat lees je hier >

De teksten bij de foto komen uit een vacature van Pakhuis de Zwijger.

Heb jij vragen over jouw rechten als stagiair?

Onze specialisten staan voor jou klaar. Als je lid bent van Probeer de Bond kun je gratis met al jouw vragen bij ons terecht.

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op