Werk en stage
basisinkomen
€ 560 per maand: gratis en voor niets

Basisinkomen voor 2000 jonge Finnen

Geen uitkering, maar een basisinkomen waar je niets voor hoeft terug te doen. Voor 2000 jonge Finse werklozen wordt dat dit jaar werkelijkheid. Zij krijgen maandelijks € 560 en hoeven daar niets voor terug te doen. 

Het doel? Erachter komen of een basisinkomen beter werkt dan een uitkering en of de ontvangers meer gemotiveerd worden om te gaan werken. De groep proefpersonen bestaat uit werklozen van tussen de 25 en 28 jaar oud en hun ervaringen worden vergeleken met die van mensen die nog een ouderwetse uitkering krijgen.

Meer mensen aan het werk

Het werkloosheidspercentage is in Finland met zo’n 10% vrij hoog. Werkloze Finnen worden op hun uitkering gekort als ze een baan vinden. Daarom blijven veel van hen in een uitkering hangen. Het basisinkomen zou dat probleem kunnen oplossen, aangezien je dat ook blijft ontvangen als je weer werk vindt. 

Ook in Nederland is het voor veel werklozen financieel ongunstig om weer aan de slag te gaan: als je een baan hebt, krijg je minder inkomensafhankelijke toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag.

Zo werkt het

De proefpersonen krijgen straks elke maand € 560 belastingvrij op hun rekening gestort. Ze hebben geen sollicitatieplicht en mogen extra geld verdienen zonder dat dat gevolgen heeft voor de hoogte van het basisinkomen. Uitkeringsinstanties hoeven zo niet meer van alles te controleren, dus veel papieren rompslomp verdwijnt.

Uitkering nieuwe stijl

Ook in Nederland gaat geëxperimenteerd worden met een basisinkomen. Een aantal gemeentes wil dit voorjaar beginnen met het versoepelen van de regels voor mensen met een bijstandsuitkering. De sollicitatieplicht vervalt voor uitkeringsgerechtigden in deze gemeentes en ze mogen tot maximaal 20,4% van de uitkering bijverdienen zonder dat ze gekort worden.

Duur plan

Als in Nederland een basisinkomen van € 1100 per maand voor iedereen wordt ingevoerd, dan zou dat bijna € 200 miljard kosten. Wel levert het afschaffen van alle vrijstellingen, aftrekposten en heffingskortingen een besparing van zo’n € 65 miljard op, want die zijn niet meer nodig. De kosten zouden dan uitkomen op bijna € 135 miljard.

Dit is voor tegenstanders van het basisinkomen gelijk het grootste struikelblok. Om het basisinkomen te kunnen betalen, zal de inkomstenbelasting flink omhoog moeten. Bovendien: als mensen gratis geld krijgen, willen ze dan nog wel werken? Voorstanders van het plan denken juist dat dat wel meevalt en dat mensen die minder gaan werken zich op een andere manier voor de maatschappij zullen inzetten (door mantelzorger te worden bijvoorbeeld).

Jouw inkomen in 2017

Wat verandert er voor jou in 2017 rond werk en inkomen, belastingen en zorg?

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op