Werk en stage
7 tips om serieus genomen te worden door oudere collega’s
Word jij wel eens als stagiaire aangezien op je werk? Lees hier hoe je daar verandering in brengt.
"Mensen vragen constant of ik een stagiaire ben!"

7 tips om serieus genomen te worden door oudere collega's

Je bent net afgestudeerd en hebt een fantastische baan in de wacht gesleept. Of een die er wel mee door kan, je moet ergens beginnen.. Vervolgens kom je in een team met mensen die bakken ervaring hebben. En dan?

Regelmatig hoor ik vriendinnen zeggen dat ze voor stagiaires aangezien worden. Dat is natuurlijk niet zo gek. Er zijn zoveel mensen tussen de 18 en 28 die nog stage lopen. Je kunt het deze collega’s dus moeilijk kwalijk nemen, maar je wilt wel graag als een gelijke gezien worden. Hoe zorg je ervoor dat je serieus genomen wordt?

1.    Neem jezelf serieus

Bedenk goed waarom je bent aangenomen. Je hebt de skills en je doet je werk goed! Als je dit zelf gelooft zien anderen dit ook. Zelf vind ik dit altijd makkelijk gezegd dan gedaan, aangezien ik Marieke Awkward Onhandig Amalia Koster ben. Ik moet nog een beetje werken aan spreken in het openbaar. Maar zo lang je weet waarom jij een waardevolle bijdrage bent voor het bedrijf, kun je dit ook overbrengen.

2.    Bereid je goed voor

Zorg ervoor dat je hetgeen waar jij aan werkt goed kunt verwoorden. Als iemand je er dan naar vraagt heb je een duidelijk verhaal. Skip iedere volgens mij, ik denk en uhhhmmm en je bent een baas.

3.    Denk aan je houding

Je houding bepaalt voor een groot deel hoe een ander je ziet. Haal je handen uit je zakken, schouders naar achteren, borst vooruit, big smile en verover de wereld.

4.    Denk na over je kleding

Mijn vriend en ik werken allebei bij CNV Vakmensen. Het komt wel eens voor dat we samen het kantoorpand binnenlopen. Op een zeker moment op een zomerse dag was dit het geval. Voor we de draaideur binnenliepen viel mij iets op. Hij droeg een overhemd boven zijn spijkerbroek en leren schoenen daaronder. Ik droeg een wit t-shirt met de tekst: “Go to the bahamas and forget the dramas” boven mijn spijkerbroek (met gaten) en sneakers daaronder..

Het verschil in dit geval is wel dat mijn vriend een vergadering had. Ik zit achter mijn bureautje te typen, naast collega’s die ook regelmatig sneakers dragen. Maar wat wil je uitstralen als je aan het werk bent?

Wil je er volwassen uitzien? Investeer dan in een aantal zakelijke outfits die passen bij jouw werkplek. Een paar nette schoenen, een nette jas en een nette tas. Als vrouw kun je beter niet te veel make-up en niet te veel accessoires dragen.

5.     Wees op de hoogte van het nieuws

Met name het nieuws dat relevant is voor jouw werkplek. Als je hierover mee kunt praten in de pauzes en ideeën aan kunt dragen word je eerder serieus genomen dan wanneer je je schouders ophaalt wanneer iemand om jouw mening vraagt.

6.    Luister naar je collega’s

Als collega’s iets vertellen over hun werk, luister je aandachtig. Misschien kun je iemand wel ergens mee op weg helpen. Je laat zo in ieder geval zien dat je betrokken bent en als je geen flauw idee hebt waar je collega het over hebt, weet je op welk gebied je nog iets moet leren.

7.    Discussieer

Ben je het ergens niet mee eens? Laat het horen! Sta ook open voor de punten van de ander. Zo laat je zien dat je open minded bent, maar waai niet met alle winden mee. Blijf dus bij je eigen standpunt als je het niet met de ander eens bent.

Nu jij weer. Word jij wel eens als stagiair aangezien? Maakt het je niks uit of vind je het vervelend? Wat doe jij om serieus genomen te worden door oudere collega’s?

Auteur

Marieke Koster
Marieke
Geplaatst op