Werk en stage
Waargebeurd
Jose (20) moet van haar werkgever langer stage komen lopen. Maar er is geen contract en geen stagevergoeding.
Ik durf mijn baas niet te vertellen...

dat ik niet voor nop langer stage wil lopen.

‘Ik doe de tweejarige mbo+ opleiding Officemanagement en zit in mijn eerste jaar. Ik moet dit semester 200 uur stagelopen gedurende twee dagen per week. Dolblij was ik vorige maand toen ik eindelijk een leuke stageplek had gevonden bij een bedrijf dat applicaties ontwikkelt. Voor mij namelijk tien anderen, zeiden ze.

Maar een beetje raar loopt deze stage wel.

'Ik heb niet eens een contract'

Ik loop nu ruim drie weken stage en er is nog niets geregeld. Ik heb geen contract, weet niet of ik een stagevergoeding krijg en al helemaal niet wat mijn werkuren zijn. Niemand heeft mij ingewerkt. Het allerraarste is dat de medewerker met wie ik een gesprek had, zei dat het beter uitkwam als ik 300 uur zou komen werken in plaats van 200. ‘Dan is de leerervaring een stuk beter’, zei ze. En als ik het zou doen, kon ik de volgende dag beginnen.

Ik heb ja gezegd. Ze waren daar wel allemaal erg aardig en als ik gelijk zou beginnen, zou ik eind juni alsnog klaar zijn met deze langere stage.

Toen ik de volgende dag echt begon, was er geen stagecontract. De printerinkt was net op, zeiden ze en de medewerker waarmee ik het gesprek had gehad, ging die dag voor een maand op vakantie. Dus doe ik nu al een paar weken maar wat. Het is wel heel gezellig. Het zijn hier allemaal leuke, jonge mensen. Van de bijna twintig medewerkers zijn er vijftien stagiaires. Er is genoeg te doen want het bedrijf is onlangs verhuisd.

Dit is toch raar?

Ik heb mijn baas vorige week gezegd dat er niets is geregeld. ‘Ai’, zei hij. ‘Daar moeten we gauw wat aan doen.’ Maar hij is er nog niet op teruggekomen. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik deze stage haal. En ik wil natuurlijk niet dat ze me lastig vinden. Iedereen is al druk zat en dat het niet helemaal goed loopt, vind ik voor hen ook niet chill. Voor mijzelf is het belangrijkste dat ik een goede beoordeling krijg. Maar ik vind het wel een beetje raar. Jullie ook?
 

Jolijn van CNV Vakmensen:

Heel raar verhaal.

Ik snap dat jij al blij bent met wat je hebt, namelijk een stageplek. Maar het is belangrijk om te weten dat jij als stagiaire rechten hebt. Rechten waar je op mag staan. En dan is een stageovereenkomst en afspraken over werkzaamheden en –tijden wel het minste wat je aan duidelijkheid mag verwachten. Dat je het moeilijk vindt hoe je dat aanpakt, snap ik ook.

Alvast over je stagevergoeding: het slechte nieuws is dat een bedrijf niet verplicht is om je een vergoeding te geven. Maar het is wel gebruikelijk. Hoeveel je dan krijgt, hangt af van je opleiding, het bedrijf en het jaar waarin je zit.

Richtlijn stagevergoeding mbo opleiding:
  •     Bij vier dagen in de week ongeveer € 182 bruto per maand
  •     Bij vijf dagen in de week zo’n € 227 bruto per maand
Ben je lid, dan kun je ook zonder kosten onze Stagelijn bellen. Voor al je praktische en persoonlijke vragen over je stage: 030 75 11 007. Over die verlenging van de stageperiode zou ik wel met je door willen praten. Wil je dit zelf ook echt? Bel gerust. Je bent niet de eerste die dit overkomt. En tenslotte is dit ook een leerervaring zullen we maar zeggen: informeren wat je rechten en plichten zijn, eventueel overleggen met een deskundige wat je hier wel of niet mee doet, en als je dat toch wilt het onderwerp aansnijden op je werkplek.

Speciaal voor mbo-studenten hebben we een gratis lidmaatschap van CNV Vakmensen. Je zit nergens aan vast en kan wel gedurende je opleiding gebruikmaken van alle voordelen: Probeer de Bond. Speciaal voor jongeren is er het jongerenplatform Nextnow. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Vooral veel plezier gewenst bij je stage. We horen graag van je.

Auteur

Gastblogger: Jolijn
Geplaatst op