How to: Doelen stellen Wegwijsinjewerk

Hoe ben ik volgend jaar afgestudeerd, heb ik spaargeld of een leuke baan?

#Wegwijsinjewerk

HOW TO: Doelen stellen

Over vijf jaar wil ik…..miljonair zijn en een eigen eiland hebben op de Malediven! Nice. Maak een plan. Doelen stellen is een eerste stap naar het behalen van je doel.

Als je voor ogen houdt waar je op de langere termijn heen wilt, is het namelijk gemakkelijker om je te blijven focussen.

How to: studie & werk

Studeer je, of wil je gaan studeren? Dan is het slim om eens even stil te staan. Waar wil je dat deze opleiding jou later brengt?

Studeer je al, denk dan eens aan:

  • Hoe is het toekomstperspectief: heb je in dit beroep veel kans op een (leuke) baan?
  • Als ik voor een bepaalde opleiding kies, welke vervolgopleiding kan ik dan eventueel doen?
  • Als ik over twintig jaar nog steeds dit beroep heb: word ik daar dan blij van?
  • Wat is het salaris (ongeveer) van mijn beroep? Kan ik daar mee leven?

Maak het meetbaar (SMART), zoals:

'Ik wil over vijf jaar als ICT’er gaan werken bij een organisatie in Nederland die werkt voor klanten door heel Europa.'

‘In 2017 wil ik 25 studiepunt halen voor mijn studie bedrijfseconomie.’

‘In 2017 wil ik minstens 50% van al mijn lessen volgen.’

How to: sparen

Sparen wil we allemaal graag, maar het is lastiger dan je denkt. Ook voor een gevulde spaarrekening kun je doelen stellen. Stel je wilt volgend jaar februari 1500 euro hebben gespaard. Klinkt makkelijk, maar hoe doe je dit?

'Sparen zien als vaste last'

De meeste mensen (waaronder ikzelf) zien sparen als iets extra’s. Een deel van jouw geld dat je over hebt en overboekt naar je spaarrekening. Maar dat doen we verkeerd!

Als jij per maand 675 euro verdiend (stufi, toeslagen, salaris, etc.) en je vaste lasten zijn 400 euro. Tel daar dan maandelijks 75 euro bij op. Door een vast bedrag bij je vaste lasten te berekenen als spaargeld, weet je precies wat je die maand wél mag uitgeven. De 475 euro zijn vaste kosten. Je huur kun je immers ook niet aan iets anders uitgeven. En je houdt 200 euro over voor leuke dingen.

Als je dat een jaar volhoudt (12x75=900), je je vakantiegeld (+/- 500) en eventuele andere extra’s zoals je belastingteruggave (+/- 100) ook meteen erbij doet. Dan heb je na een jaar een spaarrekening van 1500 euro!

Tips

  • Alle extra’s direct naar je spaarrekening (denk aan eindejaarsbonus, vakantiegeld, belastingteruggave, etc.)
  • Spaar bij je ouders! Kun jij, net als veel anderen, niet van je spaarrekening afblijven? Neem het geld dan maandelijks op (of maak het over) in het beheer van je ouders.
  • Niet naar je ouders? Open dan een depositorekening. Dit is een (spaar)rekening waar je je geld voor een bepaalde tijd vast zet (dit kan van 1 maand, tot 25 jaar). Kun je er mooi niet aan komen ;-)

Auteur

Kristel Nosairi-Bulthuis
Geplaatst op