Werk en stage
fulltime of parttime werken
Waarom fulltime werken als het ook parttime kan?
Werken om te leven vs. leven om te werken

"Fulltime werken? Mij niet gezien!"

Eva (21) is pas afgestudeerd en werkt sinds kort als grafisch ontwerper. Parttime, want: "Waarom zou ik fulltime werken als ik ook kan rondkomen van een parttime baan?"

Gisteren schreef Anouk dat 62% van de vrouwen tot 25 jaar een parttime baan heeft. Maar hoe bepaal je nou of je voor een parttime of een fulltime baan kiest?

Tijd voor hobby's

Als het aan Eva ligt is die keuze makkelijk. "Ik moet er niet aan denken om fulltime op kantoor te zitten. Mijn weekenden zitten stampvol met afspraken met familie en vrienden. Als ik 5 dagen zou werken, zou ik helemaal geen tijd voor mezelf overhouden." 

Eva werkt 3 dagen op kantoor en een halve dag thuis. Zo blijft er anderhalve dag over voor haar hobby kitesurfen. "In de zomer ben ik elke week op het water te vinden. 's Winters probeer ik mijn conditie op peil te houden door te trainen in de sportschool. Met een fulltime baan zou deze hobby een stuk lastiger vol te houden zijn."

Meer tijd = minder stress

Meer tijd om leuke dingen te doen zorgt voor minder stress. Mensen die genieten van hun privéleven, hebben het meestal ook leuker op hun werk. Het is wel belangrijk dat je je extra vrije tijd nuttig besteedt. Kun je behalve gamen of series binge watchen geen manieren bedenken om je vrije tijd te vullen, dan is het misschien beter om gewoon lekker fulltime te gaan werken.

Samen opvoeden

Ivo (26) en Marlot (24) werken allebei 2,5 dag. Vorig jaar kregen ze hun eerste kind en dat willen ze 50-50 opvoeden. "Gelukkig hebben we allebei een goed salaris, waardoor we de keuze konden maken om allebei 20 uur te gaan werken," vertelt Ivo. 

Marlot: "Het grote voordeel is dat Teijler nu lekker thuis kan blijven én we allebei evenveel tijd met hem kunnen doorbrengen. We kunnen goed rondkomen, maar hebben natuurlijk wel moeten inleveren. We wonen bijvoorbeeld klein en gaan niet meer 3 keer per jaar op vakantie."

Onvindbaar

Maar niet iedereen kiest uit volle overtuiging voor een parttime baan. Anna (22) is schoonmaakster en zou maar wat graag 40 uur werken. "Ik kan wel 5 dagen per week werken, maar fulltime contracten zijn gewoon onvindbaar in de schoonmaakbranche. Overal kan ik maar een paar uur per dag aan de slag, terwijl ik het liefst de hele dag bezig ben. Nu is het financieel gezien soms lastig. En wat doe ik met mijn vrije tijd als ik geen geld heb om leuke dingen te doen?"

Luxe keuze

De keuze voor een parttime baan is dus niet altijd vrijwillig: niet in iedere sector zijn fulltime banen te vinden en niet elke baan brengt genoeg op om parttime van rond te kunnen komen. Zit je wél in de positie dat je kunt kiezen voor een parttime contract, denk dan ook hieraan:

  • Parttime werken betekent ook parttime vakantiegeld opbouwen.
  • Met een parttime baan bouw je minder pensioen op.
  • Word je ontslagen, dan is je WW-uitkering lager.
  • Sommige functies zijn minder goed uit te voeren als je parttime werkt.
  • Carrière maken is soms lastiger in een parttime baan.

Ook belangrijk: denk aan je economische zelfstandigheid! Brengt jouw partner een fulltime salaris binnen? Bedenk dan hoe je ervoor staat als jullie relatie over zou gaan. Kun je in je eentje ook rondkomen van een parttime salaris? Is het mogelijk om in zo'n situatie meer te gaan werken?

Geen blogs meer missen?

Op Facebook posten we elke dag een kakelverse NEXTNOW-blog. Like onze pagina om niets te missen.

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op