Wegwijs in je werk voorbeelden doelen
De kans dat je je doelen bereikt is 33% groter wanneer je erover nadenkt en ze opschrijft dan wanneer je dit niet doet!
#Wegwijsinjewerk

Dit moet je doen om je doelen te bereiken!

Deze maand staat #Wegwijsinjewerk in het teken van doelen stellen. Vorige week kon je hier tips lezen over het stellen van doelen over werk en inkomen. Vandaag deel ik een aantal doelen met je die je op weg kunnen helpen bij het opstellen van doelen voor je carrière. Als je doelen hebt maak je je werk namelijk een stuk leuker! Waar ga jij voor in je werk? Ga jij voor ontwikkeling? groei? stabiliteit? controle? tevredenheid? uitblinken? Hoe ga je dat bereiken? Mensen die hun doelen voor ogen hebben bereiken deze sneller dan mensen die dit niet hebben!

 SMART

Zoals je in deze blog kon lezen, is het belangrijk je doelen SMART te stellen. Dat betekent niet alleen dat je even je koppie erbij moet houden, maar het is ook een ezelsbruggetje. Om een goed doel te kunnen stellen houd je namelijk de volgende punten in gedachten. Is mijn doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Let's go!

Stabiliteit

Financieel: "Ik word miljonair!"

7 getallen voor de komma op je bankrekening. Hartstikke meetbaar. Acceptabel? Mwah, ik accepteer het wel hoor als iemand me een miljoen aanbiedt. Maar is het realistisch? Misschien wel, maar je zegt nog niks over de termijn en over hoe je dit gaat doen. Dat is dus niet zo specifiek. Ga je een loterij winnen? Ga je er hard voor werken? Misschien kun je dit doel uitsplitsen. Stel je verdient 1000 euro in de maand, je vaste lasten zijn 600 euro. Iedere maand spaar je 250 euro. Dan ben je met 4000 maanden, dat is ongeveer 333 jaar, miljonair! Kijk, dat lijkt me een mooi specifiek doel:

 "Ik maak iedere maand 250 euro automatisch over naar mijn spaarrekening, zodat ik na 333 jaar miljonair ben."

Ik zal een andere suggestie doen: "Vanaf augustus 2017 heb ik een inkomen waar ik mijn vaste lasten van kan betalen en iedere maand 250 euro overhoud om te sparen. Hiervoor moet ik meer verdienen, dus ga ik een gesprek aan met mijn werkgever en vraag hem/haar of ik meer uren kan werken. Het geld dat ik verdien met mijn extra uren zet ik opzij."

Groei en ontwikkeling

Onderwijs: "Ik blijf mijn leven lang leren!"

Een prachtig doel die niet mag ontbreken op je lijst met doelen. Niets maakt gelukkiger dan groei en groeien doe je onder andere door nieuwe dingen te leren. Door te leven leer je iedere dag dingen. De ene dag meer dan de ander. Maar je kunt dit zelf ook sturen. Bijvoorbeeld met een doel als: "Ieder jaar volg ik een nieuwe cursus door gebruik te maken van mijn POB en het scholingsbudget dat mijn werkgever ter beschikking heeft gesteld." Wist je dat je werkgever soms geld beschikbaar stelt voor cursussen en opleidingen? Zo heb ik vorig jaar met een collega een cursus Professioneel filmen met je iPhone gevolgd! Hartstikke leuk en dat kan ik nu inzetten op mijn werk! Daarmee heb ik mezelf waardevoller gemaakt en het is nog hartstikke leuk ook!

Uitblinken

Carrière: "Ik word de beste in mijn vak!"

De beste is misschien lastig te meten, maar het is wel een mooi doel om het beste uit jezelf te halen op jouw vakgebied. Wat moet daarvoor gebeuren? Misschien iets dat te maken heeft met het doel hierboven? Zijn er mensen die je kunnen helpen?

Waarom wil je uitblinken? Wil je over een X aantal jaren een boek uitbrengen om andere mensen te helpen in jouw vakgebied? Of spreker worden van een Ted Talk?

"Ik word eigenaar van een succesvol bedrijf!"

Welk bedrijf? Heb je al een specifiek idee? Een eigen rietdekkersbedrijf? De beste barbershop van het noorden? En op welke termijn ga je dat doen? Voor je dertigste? Je veertigste? Wat zijn de stappen die je daarvoor moet ondernemen? Hoe kun je meten of je die stappen hebt behaald?

Heb je niet de ambitie om eigenaar van een bedrijf te zijn? Welke functie spreekt je dan het meeste aan? En hoe kun je die bereiken?

De volgende: "Binnen vijf jaar ben ik gelukkig getrouwd met Dave Roelvink". Oh nee wacht, dat is privé, dat bewaar ik voor volgende week.

POB? Wat is dat?

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn wat cursussen en opleidingen betreft? Vaak kan je werkgever deze (voor een deel of helemaal) betalen! Heb je hier vragen over? Of heb je een andere vraag over je werk en inkomen? Neem dan contact met ons op!

Auteur

Marieke Koster
Marieke
Geplaatst op