Werk en stage

Bang voor een robotisering, kiezen voor een "pret-studie" of een beroep met weinig toekomstperspectief?

Dit zijn de 10 banen van de toekomst

Robotisering (taken uitgevoerd door mensen die worden vervangen door machines of computers) is een probleem van deze tijd. In Nederland alleen al zullen er de komende 20 jaar duizenden banen verdwijnen als gevolg van robotisering. Denk aan beroepen als magazijnmedewerker, belastingadviseur of administratief medewerker.

Daarom wil jij het liefst direct een goede keus maken. En dat is niet makkelijk. Want wat nu een goede en leuke beroepskeuze lijkt te zijn, kan over 20 jaar weer anders zijn.

Wel zijn er een aantal duidelijke verwachtingen, beroepen die het over 10 of 20 jaar (nog steeds) goed zullen doen op de arbeidsmarkt. Waarschijnlijk hè, don't shoot the messenger ;-)


 • Docent voortgezet onderwijs

  Er gaan de komende 10 jaar veel leraren met pensioen. Maar in verhouding zijn er te weinig leraren daarvoor in de plaats. Je zou dus kunnen zeggen, dat de beroepskeus tot leraar op een middelbare school een slimme keus is. En als je de plannen mag geloven van het kabinet, zouden de salarissen in die sector beter worden. Geen leraar worden in Nederland? In ontwikkelingslanden en opkomende economieën zie je een steeds sterkere vraag naar goede onderwijzers. Kun je les gaan geven in China, Brazilië of Rusland.

 • Gezondheidszorg

  Binnen 30 jaar is 25 procent van de Europese bevolking 65 jaar of ouder. Je kunt je dus voorstellen dat gezondheidszorg steeds belangrijker wordt. Zorgfuncties, zoals verpleegkundige of therapeuten, hebben naar verwachting een stabiele toekomst. De kans dat een computer dit werk overneemt is zeer klein, er is namelijk veel flexibliteit en handmatig werk nodig.

 • Cyber security (hacker specialist)

  Hoe meer we robotiseren, hoe belangrijker online veiligheid wordt. Cyber security is dus echt een beroep van nu én de toekomst. In 2014 waren er 50% meer vacatures voor dit beroep dan de jaren hiervoor.

 • (online) marketing

  Het ontwikkelen van nieuwe, creatieve ideeën kan (nog niet) worden overgenomen door een computer. Creatieve beroepen die zich richten op de complexe samenwerking tussen ideeën, woorden en beelden met gedeelde culturele en sociale waarden, hebben een grote kans de opkomst van de machines te overleven.

 • Logistiek

  Ik heb weleens gehoord over de opkomst van drones die in de toekomst pakketten afleveren.*dingdong* hier-is-uw-pakket-van-bom-punt-com (insert robotstem). Je zou dus kunnen zeggen dat de pakketbezorger in zijn witte busje zal verdwijnen. Toch blijven mensen nog hard nodig bij dit proces, voor controle en toezicht bijvoorbeeld.

 • Human resources (recruiters)

  Het vinden van talent, in de grote massa mensen, wordt steeds belangrijker. En je hebt de juiste mensen nodig om die talenten er tussen uit te pikken. Omdat een deel van dit proces geautomatiseerd raakt, is bijvoorbeeld emotionele intelligentie (de manier waarop je omgaat met anderen en hun emoties) heel belangrijk.

 • Koks

  Mensen zullen altijd moeten eten. En in een tijd waar iedereen druk is, is er minder tijd om zelf te koken. Een (chef)kok heeft een creatief beroep waar veel handwerk bij komt kijken. De kans dat dit vervangen gaat worden door een machine met hetzelfde resultaat is heel klein.


  Ga je voor apart? Dan kun je ook deze beroepen overwegen ;-)

 • Space tourguide

  Het schijnt vanaf 2025 steeds normaler te worden om in de ruimte te reizen. Een gat in de markt zouden dan de tourguides kunnen zijn. Dat is nog eens een leuk verhaal op een verjaardag!

 • Rewilding strategist

  Onze populatie op aarde zal naar verwachting groeien tot 9 miljard inwoners. Je kunt je dus voorstellen dat de leefruimte voor dieren steeds kleiner wordt. Zielig. De huidige aanpak zal dan niet meer werken. Een specialist als deze bekijkt alle nog beschikbare ecogebieden en deelt de dieren op zoek naar leefruimte opnieuw in. Weird, but nice...i guess

 • Duurzame energie creatieveling

  Het wordt steeds belangrijker om te leven van duurzame energie. Voor je het weet is de olie op, zijn kolencentrales verboden en is er geen plek meer beschikbaar voor windmolens. Hoe wekken we over 20 jaar onze energie op? Verzeker jezelf van een gouden toekomst en wordt bedenker van nieuwe ideeën!

Auteur

Kristel Nosairi-Bulthuis
Geplaatst op