Werk en stage
Vakantiegeld
Waarom gaat er toch zoveel belasting af?

Vakantiegeld

Je bruto vakantiegeld: 8 procent van 12 maandsalarissen is gelijk aan 0,96 maandsalaris. Dus bijna één maandsalaris. Toch merk je dat uiteindelijk niet op je bankrekening. Het netto bedrag van je vakantiegeld is een stukje lager dan dat van je netto maandsalaris. Why?

Je brutoloon wordt belast. In Nederland kennen we daarvoor 3 belastingschalen:

  1. 36,55% (tot 19.922 euro)
  2. 40,8% (tot 67.071 euro)
  3. 52% (vanaf 67.072 euro)

Bron

Fulltime werken en vakantiegeld

In welk deel van de schaal jij terecht komt hangt dus af van je jaarinkomen. Het bruto vakantiegeld wordt opgeteld boven je jaarinkomen. Dus het kan zijn dat jij daardoor (deels) in een hoger belastingtarief terecht komt.

Stel, je hebt een fulltime baan. Je normale brutosalaris (men neme het royale bedrag van: € 2.500) valt deels in de belastingschaal van 36,55% en voor een ander deel in de belastingschaal 40,8%. Je vakantiegeld wordt bovenop je jaarsalaris geteld. Dus in dit geval betaal je over het gehele bedrag 40,8%. In tegenstelling tot je reguliere brutosalaris, betaal je over je vakantiegeld dus in zijn geheel meer belasting. Snappie?

Studenten en vakantiegeld

Ben je student? Dan is het voor jou net even anders. Je hebt dan namelijk te maken met loonheffingskorting (korting op de belasting). Dat is heel fijn hoor. Als je een laag salaris hebt betaal je geen of heel weinig belasting. Jouw reguliere salaris (van je bijbaan) is meestal vrijgesteld van loonheffing (=belasting). Verdien jij € 6.000 per jaar (€ 500 per maand) dan zit je in de laagste schaal van 36,55%. Maar door loonheffingskorting (korting op de belasting, welke heel hoog is met zo'n salaris) betaal je geen belasting over je salaris.

Bij je vakantiegeld zit dit anders, dat deel van je loon valt onder het 'Bijzonder tarief'. Loonheffingskorting is dan niet van toepassing.

Over je vakantiegeld betaal je dus wel gewoon belasting. En daarom zie je zo'n groot verschil ten opzichte van je normale salaris.

Hoe hoog is mijn netto vakantiegeld?

Goed, wil jij weten wat jij straks wél op je rekening krijgt bijgeschreven? Bereken je netto vakantiegeld online >

Auteur

Kristel Nosairi-Bulthuis
Kristel Nosairi-Bulthuis
Geplaatst op