tekenaar
Waar ben je nu écht goed in?

Ontdek je talent

Toen ik in de vijfde klas van de havo zat, moest ik kiezen welke studie de eerstvolgende vier jaar van mijn leven zou gaan beheersen. Geen makkelijke keuze voor zo’n twijfelkont als ik.

Het werd uiteindelijk Commerciële Economie en tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarom ik voor die opleiding koos, maar een goede keuze was het wel. Precies in vier jaar tijd behaalde ik mijn diploma en tijdens de laatste fase van de studie had ik een echte eye-opener. Om namelijk dat felbegeerde papiertje te behalen, moest er een scriptie geschreven worden. Dagenlang werkte ik aan dit honderd-pagina’s-tellende epistel en eigenlijk altijd met heel veel plezier. Niet zozeer omdat ik mijn afstudeeronderzoek nou zo reuze boeiend vond, maar meer omdat het écht een feestje was om non-stop te mogen schrijven, mooie zinnen te maken en spelfouten op te sporen. Het schrijven an sich vond ik leuk.

Dat er ergens diep in mij een klein beetje talent voor schrijven verscholen zat, was niet eens zo’n grote ontdekking. Op de basisschool was taal veruit mijn lievelingsvak, verzon ik ellelange verhalen en was mijn opstelschrift heilig. Waarom ik dan in eerste instantie geen journalistiek ben gaan studeren weet niemand, maar dat ik na mijn HBO-opleiding alsnóg een schrijf-achtige opleiding wilde doen stond vast. En zo gebeurde het dat ik van 2011 tot 2013 bijna dagelijks naar de Universiteit van Tilburg treinde om daar mijn papiertje Tekst & Communicatie te halen. De studie vond ik zwaar, het reizen viel onwijs tegen en ik had het gevoel dat ik niet helemaal op mijn plek zat. Toch zette ik door, want ik had maar één einddoel en dat was werken als journaliste of redactrice. En tadaaaa het is me gelukt. Omdat ik een klein beetje talent had voor schrijven en dit ook ontzettend leuk vond, behaalde ik mijn diploma én mag ik jullie nu dagelijks verblijden (of vervelen) met schrijfsels.

Goed, tot zo ver mijn verhaal. Over naar jullie. Want uiteraard gun ik jullie allemaal net zo’n redelijk vlekkeloze studieperiode en die baan van je dromen. Hoe je dat doet is niet zo heel moeilijk. Het aller- aller- allerbelangrijkste is dat je op zoek gaat naar waar jouw talenten (en je passie) liggen. Dit maakt het hele (voor je gevoel eindeloze) tijdperk van studeren veel draaglijker, je scoort beter, raakt nog gemotiveerder und so weiter. Hoe je jouw talent ontdekt? Met deze simpele tips:

  1. Ga eens in gesprek met je ouders, broers, zussen, vrienden, vriendinnen, docenten en kan mij ’t schelen wie nog meer. Vraag hen naar jouw goede eigenschappen en jouw talenten. Waar vinden zij jou bijzonder goed in? Het is vaak makkelijker om over een ander te zeggen dat ‘ie ergens goed in is, dan dat je dat over jezelf doet, dus deze informatie is waardevol.
  2. Ik had op jonge leeftijd al een liefde voor schrijven. Grote kans dat jij vroeger ook ergens dol op was en goed in was. Sporten, tekenen, knutselen maar misschien ook wel rekenen, of muziek – het zijn allemaal aanknopingspunten naar jouw talent en passie,
  3. Op internet staan duizendmiljoenbiljoen testjes die je kunt doen om te ontdekken waar je talent voor hebt. Kan heus geen kwaad om er eens eentje in te vullen.
  4. Maak een lijst met al jouw successen. Ha! Da’s lastig he?! Maar je hebt ze echt wel gekend hoor, die successen. Denk er maar eens een zondagmiddag over na en schrijf ze op. Grote kans dat ergens tussen die successen jouw talent verscholen ligt!
Een andere (grote) optie is om in gesprek te gaan met een loopbaancoach. Vaak weten deze mensen jou dusdanig te triggeren dat je het licht ziet. Onthoud goed: het is heel moeilijk om je passie en talent te ontdekken, maar het is nóg moeilijker om je te ontwikkelen in een richting die helemaal niet bij je past. Neem er dus rustig te tijd voor!

Hulp nodig?

Misschien ben jij nog steeds in de veronderstelling dat een vakbond er enkel is om meer salaris te fiksen en te staken, maar dan heb je het dus enorm mis. CNV Vakmensen zet enorm in op loopbaanontwikkeling. Het ontdekken van jouw passie en talenten is hier een essentieel onderdeel van. Wil je hier meer over weten?

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op