Werk en stage
nieuwe baan

Als je deze 5 dingen doet kun je het wel schudden...

Nieuwe baan? Doe deze 5 dingen niet!

Je bent natuurlijk enorm blij met je nieuwe baan. Toch zijn er wat dingen die je de eerste maand beter uit je hoofd kunt laten. 

Want zo’n eerste maand is bepalend. Ten eerste heb je waarschijnlijk een proeftijd, ten tweede kun je maar één keer een goede eerste indruk maken.

1. Je vorige werkgever bashen

Of het nou op social media of op je nieuwe werkplek is: wees discreet als je het hebt over je oude werkgever. Zelfs als je bent ontslagen of met een conflict bent weggegaan, met zeuren over je vorige baan maak je je niet geliefd bij je nieuwe collega’s.

2. Je nieuwe collega’s toevoegen op Facebook

Super fijn dat je zulke leuke nieuwe collega’s hebt, maar ze meteen allemaal toevoegen op social media is een no go. Wil je echt graag connecten met de mensen op je werk, dan kun je degene met wie je al hebt samengewerkt toevoegen op LinkedIn. Op Facebook, Snapchat of Instagram delen mensen vaak persoonlijke situatie. Grote kans dat jouw collega’s (en zeker je baas!) er helemaal niet op zitten te wachten hun vakantie- en uitgaansfoto’s met jou te delen.

3. Niet socializen

En wat nou als je al die nieuwe gezichten een beetje eng vindt? Dan zet je je daar gewoon overheen. De eerste periode op je nieuwe werk is dé periode om je collega’s te leren kennen. Ga samen met ze lunchen, vraag waar ze aan werken, bied aan ze ergens mee te helpen of maak een babbeltje bij de koffieautomaat. Een goede band met je collega’s komt je je hele carrière van pas. Ze kunnen je wegwijs maken op je nieuwe werkplek en je kunt van ze leren. Bovendien is werken natuurlijk veel leuker als je het goed kunt vinden met je collega’s.

4. Bang zijn om vragen te stellen

Die eerste maand neemt niemand het je kwalijk als je veel vragen stelt. Iedereen snapt dat je nieuw bent en je moet inwerken. Je kwetsbaar opstellen helpt bij het aangaan van relaties, mensen vinden het vaak fijn om te helpen. Als je de eerste periode gelijk veel vragen stelt, is sneller duidelijk wat jouw taak precies is en hoe alles in zijn werk gaat op je nieuwe werkplek. Ook maak je minder snel fouten als je niet alles op eigen houtje gaat uitzoeken.

5. Je teveel laten gelden

Mijn favoriete tv-programma is Survivor (de Amerikaanse versie van Expeditie Robinson). Het type mens dat met stip op 1 staat in de lijst met personen die zo snel mogelijk weggestemd worden, is het type dat gelijk op dag 1 wil laten zien hoe goed hij (of zij natuurlijk) is. Hij heeft overal een mening over (zo bouw je de perfecte shelter, zo gaan we de rijst verdelen) en trekt alles uit de kast om indruk te maken (hij maakt het eerste vuur, gaat net iets te fanatiek vissen vangen voor de hele tribe). Het is goed om je beste beentje voor te zetten als je begint met een nieuwe baan, maar overdrijf niet. Té fanatieke mensen zijn irritant.

Gratis advies

Als lid van Probeer de Bond heb je altijd recht op gratis informatie en advies. Ook als je vragen hebt rondom het beginnen met een nieuwe baan!

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine Hoekstra
Geplaatst op