meisje met geld
Honderdduizend jongeren kunnen studieschuld niet betalen...

Help, ik zit in de schulden maar krijg ze niet afbetaald!

Gisteren verscheen er een krantenartikel over het aantal jongeren dat een behoorlijke studieschuld heeft opgebouwd, maar het niet voor elkaar krijgt deze af te betalen. Het schrikbarend hoge percentage trok meteen mijn aandacht.

Volgens de woordvoerder van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs - de instelling waar je tijdens je studie geld kunt lenen) hebben namelijk bijna honderdduizend jongeren een studieschuld waarbij aflossen nagenoeg onmogelijk is. Bijna honderdduizend, je leest het goed. Een aantal jaar geleden waren dat ongeveer dertigduizend.

Waarom zou je lenen?

Het studentenleven is duur. Alleen al het collegegeld bedraagt dik tweeduizend euro. Tel daar de huur voor een kamer, boodschappen, stapavondjes en het reizen met het OV bij op en je kunt niet anders dan concluderen dat een bijbaantje no way afdoende is om dit alles te bekostigen. Sommigen zijn gezegend met ouders die hier en daar wat bijspringen, maar er zijn ook genoeg studenten die alles zelf moeten bekostigen. Een lening bij DUO afsluiten, is dan een optie (of dat een goed of slecht idee is lees je hier). Zelf heb ik hier tijdens mijn studie gebruik van gemaakt, simpelweg omdat ik geen recht meer had op studiefinanciering en ook geen OV-jaarkaart meer kreeg en ik toch iedere dag tussen Dordrecht en Tilburg moest reizen. Daarnaast betaalde ik dus zelf mijn complete studie (van collegegeld tot boeken) én woonde ik op mezelf. Achteraf gezien heb ik geen spijt van die lening an sich, maar wel van de hoogte van het maandbedrag dat ik leende. Inmiddels ben ik alweer een aantal jaren aan het afbetalen, inclusief rente, en bedenk ik me iedere maand weer wat voor leuks ik allemaal had kunnen doen van het aflosbedrag.

Niet kunnen aflossen
Nu zijn er dus blijkbaar heel heel heel veel jongeren die hun studieschuld niet afbetalen. De meest genoemde reden hiervoor is een te laag inkomen. Het inkomen bepaalt namelijk de hoogte van de aflossing. Als je nog uit het tijdperk stamt dat je ook een basisbeurs ontving, dan moet je je studieschuld binnen vijftien jaar aflossen. Als je wat jonger bent en nog nooit van een basisbeurs gehoord hebt, dan mag je vijfendertig jaar de tijd nemen om schuldenvrij te worden. Op basis hiervan kun je bepalen welk bedrag je maandelijks apart moet houden voor de aflossing. Stel, je hebt een schuld van 20.000 euro en je krijgt 15 jaar de tijd om deze terug te brengen naar nul, dan moet je dus 15 jaar lang iedere maand (20.000/15/12) 111 euro betalen, plus nog een beetje extra voor de rente. En hier zit dus het probleem: dit maandbedrag krijgen veel schuldenaren niet opgehoest. Eindstand: de overheid blijft met restjes studieschuld achter. Oh en trouwens, die 20.000 euro lijkt misschien wat overdreven maar de verwachting is dat de gemiddelde schuld zal oplopen tot 21.000 euro.

Tips
De aller- aller- allerbeste tip die ik je kan geven is: bezint eer ge begint. Het afsluiten van een lening bij DUO is zo ontzettend makkelijk. Letterlijk een kwestie van een druk op de knop. De verleiding is dan ook groot. Want hoe je dat allemaal gaat afbetalen zijn zorgen voor morgen, toch? Maar wist je dat een studieschuld invloed heeft op de hoogte van de hypotheek die jij kunt krijgen? Zou toch jammer zijn als jij je droomhuis gevonden hebt en de bank wil niet meewerken? Goed, om je voor allerlei problemen te behoeden zocht ik wat oudere blogs op NEXTNOW voor je op omtrent het onderwerp geld, schuld, inkomsten en lenen. Ga maar even lezen en zorg ervoor dat jij nooit (never never nooit) bij die groep van honderdduizend jongeren komt die hun studieschuld niet kunnen afbetalen he?!

>> Zo blijf je uit de schulden!
>> Hoe kom je van die geldzorgen af?
>> Welk geldtype ben jij?
>> Geld lenen bij vrienden

Auteur

Anouk Zwager
Anouk Zwager
Geplaatst op