juf
Flexibel onderwijs

Wat is dat en hoe werkt dat?

Vroeger, toen ik in mijn vorige leven nog op de middelbare school zat, kreeg je aan het begin van het jaar een lesrooster en daar stond precies op aangegeven wanneer je je waar moest melden. Superrelaxed als je dan op vrijdag het vijfde uur uit was of op dinsdagochtend pas het derde uur hoefde te beginnen, maar je moest je er wel aan houden (want ruzie met de conrector moest een mens niet willen).

Op het MBO, HBO of de Universiteit werkt het iets anders. Natuurlijk heb je daar ook vaste lestijden maar uhm, ja, daar is best wel wat ruimte voor je eigen creatieve invulling hiervan zeg maar. Had ik om 8.45 uur college in Tilburg? Moest ik toch even drie keer nadenken voor ik die hondsvroege trein pakte. Op donderdagavond iets te laat gemaakt in Rotterdam? Je mag een x-aantal colleges missen dus vrijdagochtend draaide ik me nog even om. Hoe flexibel wil je het hebben?

Echt flexibel

Tegenwoordig is er veel aandacht voor flexibel onderwijs. Het gaat hierbij natuurlijk niet om het aanpassen van de roosters aan de katers van de studenten, maar om bijvoorbeeld het niveau per vak en het volgen van (online) lessen op momenten dat het de student uitkomt (ha, dus tóch een beetje rekening houdend met die kater). Op basisscholen wordt flexibel onderwijs al langere tijd toegepast. Denk bijvoorbeeld aan rekenen op verschillende niveaus in dezelfde klas of zelf bepalen wanneer er vakantie wordt opgenomen. Eén van de scholen met flexibele lestijden is De School in Zandvoort. Zij zijn vijftig weken per jaar geopend en kinderen kunnen zelf hun lestijden bepalen.

Waarom zou je dat doen?
Aangezien ik nog uit het tijdperk van de krijtborden stam (hashtag bejaard) was er helemaal geen op maat gemaakt onderwijs voor mij toen ik in groep 3 zat. Als dat er wel was geweest, had mij dat een hoop gedoe bespaard. Ik was vroeger namelijk best een nerdje en in de kleuterklassen deed ik niets liever dan lezen. Toen we in groep 3 dus leerden lezen verveelde ik me kapot. Oplossing: groep 3 overslaan. Uiteindelijk is het allemaal best goed gekomen, maar ik was wel altijd het jonkie en mentaal liep ik zeven lichtjaren achter op mijn klasgenoten. Waarom flexibel onderwijs een goed idee is:

  • Leerlingen, scholieren en studenten zullen beter ‘op hun plek’ zitten en het aantal drop-outs zal daardoor afnemen.
  • Door onderwijs op maat aan te bieden, sluit het beter aan op een vervolgstudie (of bij de middelbare school) én op de arbeidsmarkt.
  • Jongeren groeien op met elektronische apparatuur en zijn uitstekend in staat hiermee om te gaan. Onderwijs via een digitale leeromgeving past daarbij en helpt ze ook voorbereiden op de toekomst.
  • Het sluit beter aan bij de steeds veranderende groep studenten. Zo gaan steeds meer ouderen nog studeren en logischerwijs hebben zij vaak een gezin, baan en huis, dus flexibiliteit van de onderwijsinstelling is gewenst.
Goed en voor mij nog een belangrijke reden: we kunnen lekker buiten het hoogseizoen op vakantie. Scheelt een bak met geld, dat wil je niet weten.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk Zwager
Geplaatst op