Even goed lezen
Miljoenennota

De economische crisis ligt achter ons. Krijg jij ook meer te besteden?

Deze plannen heeft het kabinet voor jou

De Miljoenennota

Het gaat goed met Nederland: de werkloosheid daalt en bijna iedereen krijgt meer te besteden. Dat was de boodschap van de troonrede. Toch heeft de overheid ook nog steeds een begrotingstekort. De highlights uit de Miljoenennota voor jou:

Minimumjeugdloon afgeschaft

Ben je alleenstaand en verdien je het minimumloon, dan ga je er in totaal 12,8% op vooruit. Het minimumjeugdloon voor 21- en 22-jarigen wordt afgeschaft.

Eigen risico

Het eigen risico dat je betaalt voor zorg gaat volgend jaar niet omhoog. Dit blijft dus € 385. De premie van je zorgverzekering gaat wel wat omhoog: waarschijnlijk zo’n € 3,50 per maand.

Huis kopen of huren

Heb jij rijke (en gulle) ouders? Lucky you! Zij mogen jou namelijk € 100.000 schenken voor de aankoop van een huis (eerder was dat de helft). Maar ook als je uit een minder rijk nest komt ga je er een ietsiepietsie op vooruit: iedereen krijgt maandelijks € 10,50 meer huurtoeslag. Bovendien blijft de aanpak van scheefwoners van kracht. Dat betekent dat mensen die in een sociale huurwoning wonen die eigenlijk te goedkoop voor ze is extra huurverhoging kunnen krijgen om ze te stimuleren hun huis achter te laten voor mensen met een lager inkomen.

Gratis ov

Er komt 200 miljoen vrij voor beter onderwijs. Dat betekent dat de jaarlijkse bijdrage voor een mbo-student stijgt van € 7200 in 2012 naar € 8100 in 2017. Voor mbo-leerlingen van wie de ouders de schoolkosten niet kunnen betalen komt 10 miljoen beschikbaar. Bovendien mag je als minderjarige mbo’er straks ook gratis met het openbaar vervoer.

3 miljoen voor festivals

Festivalfan? Dan ben je vast blij met de 3 miljoen subsidie voor festivals. De 23 festivals die een positief advies kregen van het Fonds Podiumkunsten krijgen alsnog overheidsgeld. Eerder hadden ze niks gekregen, omdat het geld op was.

Precies weten hoeveel jij er in euro’s op vooruit gaat? Vul de koopkrachtberekenaar van het Nibud in.

Duizelt het jou van termen als troonrede, kabinet en Ridderzaal? Check dan deze blog van mijn collega Anouk: Prinsjesdag – meer dan een gouden koets

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op