Even goed lezen
Meer of minder werken
Zo regel je dat met je baas

Meer of minder gaan werken

Meer tijd om leuke dingen te doen of juist meer cash om je hobby’s te bekostigen. Er zijn allerlei redenen om minder of juist meer uren te gaan werken. Maar hoe regel je dat met je werkgever?

Door je contracturen te laten aanpassen of ATV-dagen te gaan sparen bijvoorbeeld. Zo werkt dat:

Wet flexibel werken

De regels rondom het aanpassen van je werkuren staan beschreven in de Wet flexibel werken. Als je minimaal een half jaar in dienst bent bij je werkgever, kun je een verzoek indienen om meer of minder te gaan werken. Heb je al eens eerder een verzoek ingediend, dan moet dat minimaal 1 jaar geleden zijn geweest.

Verzoek indienen

Zo’n verzoek indienen doe je door een brief te sturen naar je werkgever, met daarin:
  • Hoeveel uren je meer of minder wilt gaan werken
  • Vanaf welke datum je dat wilt

Het is ook handig om te vermelden hoe je je werkuren over de week wilt verdelen en of je thuis wilt werken of op kantoor. Je moet het verzoek minimaal 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum indienen.

En dan?

Je werkgever is niet verplicht akkoord te gaan met jouw verzoek tot meer of minder werken, maar mag alleen als hij een goede reden heeft weigeren. Als er niemand is om jouw werk over te nemen of als er te weinig werk is om jou meer uren te geven. Je zou uiterlijk een maand voordat je de wijziging wilt laten ingaan schriftelijk moeten horen of je werkgever akkoord gaat of niet. Laat hij niets weten, dan mag je doen alsof je werkgever akkoord is gegaan met je verzoek.

Verzoek akkoord

Gaat je werkgever akkoord met je verzoek, dan verandert ook jullie arbeidsovereenkomst. Je kunt dit niet meer zomaar even bijstellen, ook niet als je ineens toch krap komt te zitten met het betalen van je rekeningen of als die extra werkuren je zwaarder vallen dan verwacht. 

Denk van tevoren dus goed na over de aanpassing van je uren. Reken uit hoeveel geld je nodig hebt om comfortabel te kunnen leven en hoeveel uren je daar minimaal voor zult moeten werken. Je kunt ook (eerst) proberen om in je kosten te snoeien, zodat je met minder inkomen toe kunt. Check of je recht hebt op subsidies of toeslagen, ga samenwonen, los je hypotheek versneld af of kijk hier wat je nog meer kunt doen om te besparen.

Minder werken: de nadelen

Dat je salaris omlaag gaat als je minder uren gaat werken had je zelf waarschijnlijk wel bedacht, maar houd er rekening mee dat het ook gevolgen heeft voor je pensioenopbouw. Daarnaast krijg je een minder hoge uitkering als je werkloos wordt, want de uitkering is gekoppeld aan het salaris dat je verdiende. Het kan ook lastig zijn om na een tijd van minder werken weer terug te gaan naar je eerdere aantal werkuren: misschien neemt je werkgever een nieuw iemand aan of krijgt een collega jouw uren erbij.

ATV-dagen sparen

Wil je meer vakantie, maar niet inleveren op je inkomen? Dan kan het handig zijn om meer uren te werken dan op je contract staan. Zo kun je ATV-dagen sparen en dus meer en/of langer achter elkaar vakantie opnemen. Hanteert het bedrijf waar jij werkt bijvoorbeeld een 36-urige werkweek, dan kun je ervoor kiezen om 40 uur te werken. Van die paar uurtjes extra per week merk je niet zoveel, maar je spaart er 2 extra vrije dagen per maand mee!

Foto: MattysFlicks

Gaat jouw werkgever niet akkoord?

En ben jij het niet eens met zijn motivatie? Dan kun je als lid van Probeer de Bond gratis advies vragen. Ben je nog geen lid? Geen nood: als mbo-student word je met een paar klikken gratis lid!

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op