Echt gebeurd
Lenen van DUO

Simon bleek na zijn studie een schuld van zo'n € 20.000 te hebben opgebouwd: "Dat is toch best balen".

Lenen van DUO: wel of niet slim?

Zonder schulden je studie doorkomen is sinds september vorig jaar een stuk lastiger geworden. Dankzij de invoering van het leenstelsel krijg je geen bijdrage van de overheid meer om je opleiding te bekostigen. Lenen van DUO kan dan een uitkomst zijn.

Maar wat betekent dat nou, lenen van DUO? En wat zijn de gevolgen?

Studieschuld: € 86.337,72

Het bedrag dat je kunt lenen is hoog: € 862,50 + € 165,33 collegegeldkrediet. Dat is dus € 1027,83 per maand! Ter vergelijking: een bijstandsuitkering levert € 924,06 per maand op... Je kunt je nominale studieduur (dat is het aantal jaar dat officieel voor je studie staat) + 3 jaar lenen. Doe je een hbo bachelor, dan is dat dus 7 jaar. Leen je die hele periode maximaal, dan heb je aan het eind van je studie een schuld van € 86.337,72.

Wanneer moet je je studieschuld aflossen?

Na het behalen van je diploma kom je in de aanloopfase terecht. Die begint in januari na het kalenderjaar waarin je bent afgestudeerd of gestopt met je studie. Je hoeft dan nog niet af te lossen, maar het mag wel. Na die 2 jaar begint de aflosfase van 35 jaar. Het is de bedoeling dat je binnen die 35 jaar je hele schuld hebt afbetaald.

Laagdrempelig lenen

Geld lenen van DUO is laagdrempelig:

  • De rente die je over je studieschuld betaalt is laag: vanaf 1 januari 2017 zelfs 0%.
  • Je kunt het bedrag dat je wilt lenen iedere maand zelf bijstellen via de site van DUO.
  • Je hoeft pas na je afstuderen te beginnen met terugbetalen.
  • Je hebt 35 jaar de tijd om je schuld af te betalen.

Extra cashen

Over de nadelen kan Simon (27) meepraten. Tijdens zijn studie kwam hij niet uit met de verdiensten van zijn bijbaan, dus leende hij elke maand geld bij om te kunnen rondkomen. “Via de site van DUO stel je in no time je lening naar boven bij, dus de verleiding was groot om af en toe even een paar honderd euro extra te cashen. Zo kon ik tenminste een paar weken gaan backpacken en mee op studiereis naar Israël.”

Dag droomhuis

Zo kwam het dat Simon na zijn studie bleef zitten met een schuld van € 20.000. “En dat is toch best balen.” Zeker toen hij een paar jaar na zijn afstuderen bij de bank zat om een hypotheek te regelen: “De hypotheek die ik kon krijgen, werd door mijn studieschuld ineens tienduizenden euro’s lager. Studieschulden staan misschien niet geregistreerd bij het BKR, maar de bank vraagt er wel naar als je een hypotheek wilt. Best balen, als je net je droomhuis hebt gevonden”.

Valkuilen

Juist het laagdrempelige van een lening bij DUO is een valkuil, want ook een studielening is een lening en lenen kost geld. De rente mag nu dan wel 0% zijn, maar elke 5 jaar wordt die opnieuw vastgesteld en wie weet betaal je in de toekomst wel 5% of 10% rente over je lening.

Ook het aflossen vindt Simon geen pretje: "Ik betaal nu ruim € 100 per maand terug aan DUO. Dat ik mijn lening moest terugbetalen wist ik natuurlijk, maar ik kan leukere dingen bedenken om mijn salaris aan uit te geven". Conclusie: 'goedkoop' lenen van DUO is super fijn als je anders je studie niet kunt betalen, maar leen niet meer dan je echt nodig hebt. Voordat je het weet heb je een torenhoge schuld betaald, terwijl je dat leuke reisje en die nieuwe schoenen (als je heel eerlijk bent) best had kunnen missen.

Ook interessant

Tessel heeft een “obsceen hoge studieschuld” en vertelt daarover op haar blog.

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op