Even goed lezen
potlood met bedragen
"Een gemiddelde loonstrook is nog moeilijker op te lossen dan de sudoku’s met drie sterren"

De geheimen van de loonstrook

Eén van de leukste dagen van de maand is payday: de dag waarop je salaris wordt gestort. Geld dat je hebt verdiend door ontzettend hard te werken. Je uurloon, het aantal gewerkte uren en je leeftijd zijn factoren die invloed hebben op het bedrag dat uiteindelijk op jouw rekening verschijnt. Maar als je eens goed naar die loonstrook kijkt, blijken er nog duizend-en-één  (belangrijke) dingen op te staan.

Ik ga nu meteen even heel eerlijk zijn. Voor mij was een loonstrook ook moeilijker op te lossen dan een sudoku met drie sterren. Ik heb dus ontzettend veel gelezen op internet en heel veel gevraagd aan mensen hier op kantoor die er wel verstand van hebben en vandaag ga ik al die opgedane kennis met jullie delen.

Minimumloon en minimum jeugdloon
Of je recht hebt op het minimumloon of op het minimum jeugdloon is afhankelijk van je leeftijd. Ondanks dat je in Nederland op je 21e officieel volwassen bent, geldt dat voor je uurloon pas op het moment dat je 23 wordt. Tot je 23e verjaardag heb je dus te maken met het minimum jeugdloon. Jaarlijks worden zowel het minimumloon als het minimum jeugdloon aangepast. Wat op dit moment de minimumlonen zijn, kun je hier vinden. Krijg je minder dan het minimum betaald? Maak dit dan absoluut bespreekbaar. Grote kans dat er geen opzet in het spel is.

Bruto en netto
De bedragen van het minimumloon en het minimum jeugdloon zijn bruto bedragen. Dit loon spreek je af met je werkgever op het moment dat je in dienst treedt. Over het brutoloon moet jouw werkgever premies en belastingen betalen. Dit betekent dat het bedrag dat op jouw rekening verschijnt lager is dan het afgesproken brutoloon. Het bedrag onder aan de streep (het bedrag dat daadwerkelijk op jouw rekening verschijnt dus) noemen we het nettoloon. Op je loonstrook vind je zowel het bruto- als het nettoloon terug.

Van bruto naar netto
We gaan de loonstrook langs. Komtie: bovenaan vind je jouw eigen naam. Vaak wordt hier ook de bedrijfsnaam en de naam van je leidinggevende genoemd. De rij daaronder heeft verschillende kopjes, zoals ‘loon voor SVW’. Dit is het loon waarover werknemersverzekeringen worden geheven. ZVW staat voor zorgverzekeringswet. Hier betaal je een premie voor, die van je brutoloon wordt ingehouden. Daar tegenover staat dat je hier ook een vergoeding voor krijgt. Deze vergoeding opgeteld bij je brutoloon noemen we je fiscaal loon. De ‘loonheffing tabel’ geeft aan hoe veel belasting en premie er van jouw brutosalaris wordt ingehouden. Tot slot krijg je nog een korting op de te betalen belastingen en premies. Als je alles wat eraf en erbij moet hebt verrekend, dan heb je het nettosalaris.

De leukere onderdelen
De meest rechtse kolom op de strook bevat gegevens die eigenlijk vrij logisch zijn. Maar goed, sommige gegevens kunnen nog wel wat extra uitleg gebruiken. Loonheffingskorting bijvoorbeeld. Op je loonstrook staat aangegeven of je hier wel of geen gebruik van maakt. Je hebt bij één werkgever recht om de korting toe te passen. Bij twee baantjes vervalt de korting dus bij de tweede werkgever. Dan de tabelkleur. Deze is meestal wit. Dit betekent dat er alleen belasting betaald hoeft te worden over het loon van de huidige werkgever. De laatste, maar wat mij betreft ook de leukste onderdelen van de loonstrook zijn vakantiegeld en vakantiedagen. Vakantiedagen bouw je per gewerkt uur op. Vakantiegeld wordt meestal in mei uitgekeerd en bedraagt zo’n acht procent van je bruto jaarsalaris. Nog twee maanden geduld…

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op