Even goed lezen
meisje met veel vragen
Kennis van zus of zo, ervaring met dit en dat, minimaal acht diploma’s, niet ouder dan 23 en als het ff kan dan ook graag met vijf jaar werkervaring…

De arbeidsmarkt op

Opleiding bijna afgerond en op zoek naar werk? Of tijd voor een nieuwe uitdaging? Op dit moment is de arbeidsmarkt niet ideaal. De banen liggen niet voor het oprapen en de concurrentie is moordend. Vroeger waren er meer banen dan kandidaten maar tegenwoordig is het niet vreemd als er tientallen reacties zijn op één vacature.

Anno 2016 is het aantal werkzoekenden heel hoog. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat bijna twaalf procent van de jongeren geen werk heeft. Het goede nieuws: twee jaar geleden was dit bijna zestien procent. Het slechte nieuws: acht jaar geleden was het zo’n acht procent.

De cijfers liegen er dus niet om. Ik heb nog meer feitjes verzameld. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat hoe ouder je bent als je van school komt, hoe langer het duurt voordat je een baan hebt. Afgestudeerden van het hbo vinden sneller een baan de afgestudeerden van de universiteit maar mbo’ers hebben de allermeeste kans op een baan. BBL’ers verdienen gemiddeld 2300 euro bruto per maand en BOL’ers verdienen gemiddeld 1600 euro bruto per maand. Het startsalaris van een hbo’er bedraagt ongeveer 2200 euro bruto per maand. De groep met het hoogste startsalaris is de groep met de hoogste opleiding: kom je van de universiteit dan is het startsalaris ongeveer 2600 euro bruto per maand.

Maar goed, voordat je daadwerkelijk geld kunt gaan verdienen, moet je eerst een baan vinden. Een vacature die past bij je opleidingsrichting en –niveau, dat zal het grootste probleem niet zijn. Nee, dat probleem zit ‘m vooral in de eisen die werkgevers tegenwoordig stellen, zelfs aan starters. Kennis van zus of zo, ervaring met dit en dat, minimaal acht diploma’s, niet ouder dan 23 en als het ff kan dan ook graag met vijf jaar werkervaring. Bij wijze van spreken. Echte werkervaring heb je natuurlijk niet als je net van school komt, maar ik zou niet meteen de hoop opgeven. Er zijn een aantal manieren om je cv wat op te krikken.

Nevenactiviteiten
Tijdens een studie heb je vaak voldoende tijd om je bezig te houden met nevenactiviteiten. Hierbij kun je denken aan een bestuursfunctie bij bijvoorbeeld een studentenvereniging of de sportclub waar je lid bent. Dit soort nevenactiviteiten doen het goed op je cv.

Vrijwilligerswerk
Een andere manier om aan ervaring te komen, is door vrijwilligerswerk te doen. Dit zijn meestal niet hele uitdagende, maar wel zeer gewaardeerde werkzaamheden. Ga een eten rondbrengen in een verzorgingshuis, dieren verzorgen op de kinderboerderij of geef bijles in een vak waar jij talent voor hebt. Je potentiële werkgever weet het te waarderen!

Stage
Een stage is de ideale manier om relevante werkervaring op te doen. Trek de stoute schoenen aan en stuur een brief naar het bedrijf waar jij jezelf over een aantal jaar graag ziet werken. Voor bedrijven zijn stagiairs ook interessant. Wat op die manier kunnen ze jou, zonder al teveel risico’s, leren kennen. Ook ondervindt het bedrijf op die manier dat jij écht een toegevoegde waarde bent. Give it a try, zou ik zeggen.

Ontwikkel jezelf
Google is natuurlijk ontzettend prettig als je dingen wilt weten, maar als je echt iets wilt léren, dan moet je bij YouTube zijn. Kennis van bijvoorbeeld Photoshop of Google Analytics nodig? Ik durf te wedden dat er duizend-en-één tutorials op YouTube staan. Kost niets, levert een hoop op.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op