Even goed lezen
Mbo en arbeidsmarkt


Minister geeft mbo-scholen € 43,5 miljoen voor betere aansluiting op bedrijfsleven

Klaar met je mbo: en dan?

De arbeidsmarkt verandert continu: flexwerken wordt steeds normaler en bij steeds meer bedrijven nemen robots het werk over. Als slimme student zorg jij dus dat je niet achter de feiten aanloopt. Want aan een diploma waarmee straks geen droog brood te verdienen valt, heb je natuurlijk niks.

Het is belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij die veranderende arbeidsmarkt. Gelukkig hoef je daar niet in je eentje voor te zorgen. Er zijn veel initiatieven om opleidingen en het bedrijfsleven op één lijn te krijgen.

€ 43,5 miljoen voor samenwerking

Hoe doe je dat nou beter dan door studenten en bedrijven met elkaar te laten samenwerken? Zo kunnen bedrijven aangeven wat zij belangrijk vinden én doe jij alvast ervaring en contacten op de arbeidsmarkt op. Dat dacht minister Jet Bussemaker van Onderwijs ook. Zij geeft dit jaar € 43,5 miljoen subsidie aan 17 mbo-scholen voor innovatieve projecten die zij samen doen met bedrijven in de regio. Studenten van deze scholen gaan met bedrijven aan de slag op het gebied van bijvoorbeeld cybersecurity of de ontwikkeling van nieuwe technische middelen.

Keuzedelen

3D-modeling, Aardbeving bestendig bouwen, 3D produceren, Duurzaamheid, Architectuur trainee. Klinkt interessant, of niet? Bedrijven vragen om studenten met actuele kennis. Daarom kun je vanaf komend studiejaar binnen je mbo-opleiding kiezen uit meer dan 400 nieuwe keuzedelen die je kennis verdiepen, verbreden of ervoor zorgen dat je makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding.

Met die keuzedelen kunnen scholen beter inspringen op de behoefte van de arbeidsmarkt. Ze hoeven hun opleidingen dan niet steeds compleet te hervormen, maar zorgen wel dat jij beter voorbereid wordt op je toekomstige loopbaan. De keuzedelen zijn afgestemd op ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt, want bedrijven in Groningen of Limburg vragen weer andere kennis en vaardigheden dan bedrijven Utrecht of Zuid-Holland.

Gegarandeerd een baan

Zeker zijn van een baan na je opleiding? Dan zit je op dit moment goed bij de opleiding apothekersassistent. Volgens onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) zijn de arbeidsmarktperspectieven in de apothekersbranche voor 2018 het best van allemaal. Er worden veel vacatures verwacht, maar er zijn weinig mbo’ers die deze opleiding volgen.

Ook met opleidingen als mbo elektrotechniek, brood en banket, secretariaat en fijnmechanische techniek hoef je je geen zorgen te maken, vacatures zat. Heb je ambities in bijvoorbeeld de horeca, ICT of installatietechniek, dan moet je je studiekeuze misschien nog eens heroverwegen. In deze sectoren is de kans op een baan klein.

Heb jij bij je studiekeuze rekening gehouden met de arbeidsmarkt? Is er in jouw vakgebied genoeg werk?

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op