Even goed lezen
Elektricien
Geld verdienen zonder daar belasting over te betalen…

Zwart werken, handig of niet?

De auto wassen, het huis schoonmaken of boodschappen doen. Het zijn standaard klusjes die je als je jonger bent doet voor een beetje zakgeld. Om te sparen voor een stickervel, ofzo. Maar zodra je groot en wijs en verstandig en volwassen bent, dan doe je niet zomaar werk voor ‘handje contantje’, toch?

Wrong. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ongeveer tien procent van de werkzame beroepsbevolking bijklust op een manier die niet legaal is. Zwart dus. Omdat het simpelweg onverstandig is om zwart te werken wil ik vandaag even kort uitleggen wat het precies is en waarom het een slecht idee is.

Wat is het?
Heel kort door de bocht is zwartwerken je geld op zo’n manier verdienen dat je er geen belasting of andere soort premie over betaalt. Jouw opdrachtgever (de zogenaamde werkgever) betaalt dus contant. Verdien jij tien euro per uur? Dan krijg je tien euro per uur. Als je ‘gewoon’ in loondienst bent, dan verdien je misschien wel tien euro per uur, maar na het rondje Belastingdienst blijft daar een stukje minder van over. Het lijkt dus allemaal in jouw voordeel, dat zwartwerken. Maar is dat wel zo?

Let op!
Nee dus. Aan zwartwerken kleven een aantal nadelen die, wat mij betreft, niet opwegen tegen de voordelen. Ten eerste is de boete die je krijgt als de Belastingdienst erachter komt niet mis. Niet mis als in: dat moet je echt niet willen. Kun je meteen al je zwart verdiende centen weer inleveren. Daarnaast heb je écht een probleem als je (langdurig) ziek wordt. Want je hebt werkelijk geen enkel vangnet en kunt dus fluiten naar een uitkering. Ook een arbeidsongeval is jammer voor jou. Je werkgever is niet aansprakelijk en betaalt niks. Alle eventuele kosten zijn voor jou. En last but not least: het voegt werkelijk waar helemaal niks toe aan je cv. Sterker nog: je mag het niet eens vermelden op je cv want het is geen officiële werkervaring.

Hoe aantrekkelijk het ook klinkt, opzettelijk langdurig zwartwerken is echt niet aan te raden. Denk dus even heel goed na voordat je handje contantje accepteert.

Vraag je belasting terug!

Natuurlijk begrijp ik dat het niet oké is om zoveel geld aan de Belastingdienst af te dragen. Teveel betaalde belasting kun je gelukkig terugvragen! Geen idee hoe dat werkt? Bij CNV Vakmensen helpen bij onze leden met de belastingaangifte. Handig he? En wist je dat het lidmaatschap voor mbo-studenten gratis is?

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op