Even goed lezen
Studeren met kind
Studeren én opvoeden

Hoe combineer je een studie met een kind?

Een studie volgen en tegelijk een kind opvoeden. Los van elkaar al een prestatie maar gecombineerd een echte uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat Studerende moeders en zwangere studenten een groter risico lopen op studievertraging of studie uitval. Uitval van studerende moeders is op het mbo zo’n 50% en op het hbo zelfs 75%.

Mag ik eerst even voor je buigen? Jij hebt het voornemen om te gaan studeren als mama (of papa) zijnde. Of doet dat misschien al. Super trots ben ik op je! Als moeder zijnde heb ik (ook) weleens moeite met alles op de rit houden hoor: zoekend naar de perfecte balans tussen werk en privé. Dat studeren met een kindje wel zwaar kan zijn, geloof mij i feel you. Opvoeding en verzorging van een baby/peuter/kleuter is hard werken, weinig slapen en jezelf (vaak) niet meer op de eerste plaats zetten. Hoe kun je het jezelf dan toch zo gemakkelijk mogelijk maken? Hoe zorg jij ervoor dat de kans groter is dat je dat diploma in de wacht sleept?

Vertrouwenspersoon

Dat moederschap (alleenstaand, of samen met jouw partner) is dus weleens pittig. Als je dit combineert met een studie, is het daarom slim om een vertrouwenspersoon te zoeken. Meestal bieden scholen dit aan. Vraag dat dus even na. Deze persoon is er niet alleen voor je bij seksuele intimidatie of pesten. Maar ook als je, door de komst van een kindje, een zwaardere tijd aan ziet komen en hulp nodig hebt.

Door de vertrouwenspersoon laat jij je inlichten over mogelijke regelingen op jouw school (bijvoorbeeld rondom zwangerschapsverlof of inhalen van lessen). Maar ook maak je een studieplan.

Studieplan

Maak samen met jouw vertrouwenspersoon dat studieplan. Hierin kun je bijvoorbeeld afspraken vastleggen als zwangerschapsverlof, financiën, aangepast lesprogramma (wanneer mogelijk: sommige scholen bieden dit!) en maak je afspraken over de verwachte planning. Dus wanneer volg je lessen, wanneer loop je stage en wanneer hoop je af te studeren.

Regel opvang

Als je naar school moet, heb je opvang nodig. Maar ook voor de uren dat je bezig bent met leren van je tentamen of het schrijven van een verslag. Plan duidelijke dagen en/of uren hiervoor in. Met een vast schema creëer je rust voor jezelf en duidelijkheid voor je kind. Heb je geen ouders die wekelijks kunnen oppassen? Zoek dan een goed kinderdagverblijf uit. Met een laag inkomen krijg je meestal een groot gedeelte van de kosten maandelijks vergoed. Check dat hier

Check de beschikbare regelingen

In Nederland is het best oké geregeld. Voor verschillende situaties zijn er regelingen beschikbaar. Ben jij een alleenstaande mama of papa en heb je een kindje? Dan heb je misschien recht op één of meerdere van die regelingen > 

Steunpunt (online)

Omdat je er niet alleen voor staat en steun van leeftijdsgenoten soms gewoon fijn is, is er een speciaal steunpunt voor studerende moeders > 

Twijfel je nog? Studeren zal waarschijnlijk één van de beste keuzes worden in jouw leven. Ook laat je hiermee aan je kindje zien dat hard werken loont. Succes topper!

Auteur

Kristel Nosairi-Bulthuis
Kristel Nosairi-Bulthuis
Geplaatst op