Even goed lezen
Potlood door midden
Als het tóch niet is wat je wilt…

Stoppen met je studie

Het gebeurt nog ontzettend vaak: jongeren die voortijdig stoppen met hun studie. De afgelopen jaren is het percentage dat in het eerste jaar van de studie stopt wel geleidelijk afgenomen, maar het ligt nog steeds rond de dertig procent.

En omdat stoppen met studeren jou op langere termijn geld gaat kosten en het de staat ook miljarden kost (alle uitvallers bij elkaar), wordt er ontzettend hard aan gewerkt om dit percentage nog verder naar beneden te krijgen. Het afschaffen van de studiefinanciering is zo’n voorbeeld. Maar ook de mogelijkheid om je voor meerdere studies tegelijk in te schrijven en pas na een aantal maanden een definitieve keuze te maken is een mooie ontwikkeling. De voornaamste redenen voor het stoppen met de studie zijn namelijk het maken van een verkeerde keuze (“ik vind het toch niet zo leuk”) en een studie die niet aan de verwachtingen voldoet (“ik dacht a te leren, maar het bleek toch erg veel over b te gaan”).

De keuze
Het is ook niet niks. Zo tussen je vijftiende en zestiende moet je kiezen wat je later worden wilt. Ik weet nog goed dat ik in havo 5 zat en bedacht dat het misschien toch wel handig was om eens een dag te gaan ‘proef studeren’. Welke studie, geen idee. Het werd commerciële economie. Vraag me niet waarom, maar ik ging proef studeren, bezocht een open avond, schreef me in en haalde een diploma. Je merkt: ik deed ook maar wat. Gelukkig vond ik de studie ontzettend leuk, had ik hele leuke studiegenoten en haalde ik prima cijfers. Maar wat als dit niet zo is? Wat als je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Wat als jij op 15-jarige leeftijd totaal geen idee hebt wat je later als je groot bent wilt gaan doen? Dan bestaat de kans dat je een verkeerde keuze (hebt) (ge)maakt en je jouw schooltas aan de wilgen hangt. Mijn tips: bezoek open dagen en open avonden (zo veel mogelijk – op verschillende scholen en van verschillende opleidingen), draai eens een dag mee met verschillende opleidingen op verschillende scholen en verdiep je goed in wat je tijdens deze studies gaat leren. Praat daarnaast vooral met mensen uit je omgeving (vader, moeder, ooms, tantes) en doe eens een beroepskeuzetestje op internet. Oh en ga terug in de tijd: wat heb je altijd al willen worden?

De tegenvaller
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je wel degelijk goed georiënteerd hebt, maar dat de studie minder leuk is dan het leek toen je ging proef studeren of een bezoekje bracht aan de open avond. Besef je wel dat je bijvoorbeeld bij de kappersopleiding heus niet op dag twee een tof kapsel mag knippen. Haren vegen, dát doe je de eerste weken. En of je het nu leuk vindt of niet, daar moet je doorheen voor je een echte kapster wordt. Dat geldt eigenlijk voor de meeste opleidingen. Eerst de taaie stof en daarna de leuke projecten en gave opdrachten. Geef dus niet meteen de moed op. Ook het tegenvallen van de eerste cijfers hoeft niet meteen te betekenen dat het te hoog gegrepen is. Gewoon even wennen aan de nieuwe manier van lesgeven, de hoeveel boeken en de toetsen – het hoort erbij. Kortom: it takes time.

En dan?
Vind je het echt niks? Dan moet je stoppen. Niet meteen natuurlijk en niet bij de eerste beste tegenslag, maar als je écht niet gelukkig wordt van de studie of van het idee dat je hier de komende jaren mee aan de slag gaat én je hebt het een kans gegeven, dan mag het. Probeer in ieder geval deze beslissing voor 1 februari te nemen, dan bestaat de kans dat je nog een deel van het betaalde studiegeld terugkrijgt.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op