Even goed lezen
stage zoeken meisje kijkt mee met kapster
Een geschikte stageplek vinden is zo makkelijk nog niet. Wij helpen je een handje!

Een geschikte stage vinden

Tijdens een stage ga je alles wat je op school uit boeken geleerd hebt toepassen in de praktijk. Maar voor het zo ver is, moet je natuurlijk eerst een geschikte stageplaats vinden. En omdat die zoektocht nog best wat voeten in aarde kan hebben, gaan we jou vandaag vertellen hoe je dit aan kunt  pakken.

De perfecte stageplaats biedt jou ruimte om te leren, fouten te maken én om eventuele stageopdrachten uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat je helder hebt wat je eigen wensen zijn. Tijdens mijn studie had ik studiegenoten die graag bij een grote internationale organisatie stage wilden lopen, terwijl ikzelf liever voor een kleiner bedrijf ging omdat ik daar volgens mijzelf meer verschillende dingen kon zien en leren.

Het bedrijf
Het ligt er natuurlijk een beetje aan in welke richting je studeert want soms heb je niet heel veel te kiezen, maar het is in ieder geval altijd goed om na te denken over het type bedrijf. Zoals ik net al zei: ga je voor een grote (internationale) organisatie of kies je voor een wat kleiner bedrijf? En als je vrij bent in de keuze van sector, ga je dan voor een commercieel bedrijf of voor een non-profit organisatie? En ook niet geheel onbelangrijk, ben je bereid om te reizen of wil je iets in de buurt? Of is een buitenlandstage iets voor jou? Kortom, genoeg vragen om over na te denken voor je brieven gaat versturen.

De sollicitatie
Goed, als je duidelijk hebt wat je wensen dan kun je brieven gaan schrijven. Over de sollicitatiebrief en het cv schreef ik al eerder een stuk, dus daar ga ik het niet weer over hebben. Maar denk niet dat je met een paar brieven die stageplek min of meer wel geregeld hebt. Want ten eerste, je bent niet de enige die een stageplek zoekt dus er zal ongetwijfeld concurrentie zijn en ten tweede moet het bedrijf in kwestie maar net de tijd en ruimte hebben voor een stagiair. Ik snap dat het lijkt alsof een stagiair de werkdruk komt verlichten, maar in de praktijk werkt het niet zo. Een stagiair moet begeleid worden, heeft waarschijnlijk wekelijks een evaluatie met de bedrijfsbegeleider en diezelfde bedrijfsbegeleider moet ook contact onderhouden met school. Een stagiair vraagt dus best wat tijd. Bottomline: begin tijdig met het zoeken naar een stageplek.

Jouw leerdoelen
Allemaal leuk en aardig, een stageplek met vrijdagmiddagborrels, een goede stagevergoeding, thuiswerkdagen, leuke collega’s en een hele relaxte baas, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat je er daadwerkelijk wat leert. Formuleer dus voor jezelf duidelijke leerdoelen. Vaak krijg je ook vanuit school een bepaalde opdracht mee. Zorg dat je hier tijdens jouw stage voldoende tijd voor hebt. Zo is je stage niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Win-win.

Stagevergoeding?

Een paar weken geleden deden wij een klein onderzoekje naar stagevergoedingen in het mbo. Wat bleek, veel mbo-stagiairs krijgen geen stagevergoeding, terwijl daar in bepaalde cao’s (bijvoorbeeld kappers, bouw en zorg) wél afspraken over gemaakt zijn. Wil je weten wat jij kunt doen als jij in deze situatie zit?

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op