Even goed lezen
Pijl en boog
Je bent je goede voornemens toch nog niet vergeten he?!

Doelen stellen: waarom en hoe

Als je nog studeert, word je er waarschijnlijk mee doodgegooid. Voor ieder project, voor iedere presentatie en voor ieder vak moet je een doelstelling formuleren. En als het effe kan, moet het doel ook nog SMART zijn: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Waarom zijn doelen stellen nuttig? En waarom lukt het soms niet om ze te bereiken?

Zo rond de jaarwisseling werd er massaal geproost op de goede voornemers voor 2016. Eigenlijk zijn dat je persoonlijke doelstellingen, mits je ze ook juist geformuleerd hebt (mijnes lees je hier – en nee, die zijn niet juist geformuleerd). Inmiddels zijn we zo’n twee weken onderweg en is de kans aanwezig dat je die goede voornemens al lang vergeten bent (ik niet hoor, check hier, hier en hier maar). En je bent absoluut niet de enige. En dat is zonde, want doelen stellen kan hartstikke nuttig zijn, mits je het goed doet natuurlijk. Door het stellen van doelen blijf je jezelf uitdagen en voorkom je dat je stil komt te staan. Stilstaan gaat op een bepaald moment vervelen en daar wordt echt niemand gelukkig van.

Waarom hebben we doelen nodig?
Doelen geven richting. En dat is een prettig gevoel. Iedereen kent wel iemand waarbij alles altijd lijkt te lukken. Hij haalt het rijbewijs in één keer, heeft zijn opleiding succesvol afgerond (minimaal cum laude) en heeft ook als één van de weinigen meteen een baan, uiteraard in de studierichting. Reken maar dat zo iemand met doelen leeft. Natuurlijk hoef je niet iedere dag te verzinnen wat je doel van de dag is, maar ‘ik wil binnen drie jaar mijn diploma hebben gehaald’ is echt niet verkeerd om voor ogen te houden. Het helpt je focussen. En voor je het in de gaten hebt ben jij die persoon waar alles altijd lijkt te lukken. Daarnaast geven doelen je het gevoel dat je een beter mens bent. Op het moment dat je een doel behaald hebt, kun je trots op jezelf zijn én krijg je energie voor een nieuw doel.

SMART
Oké, we weten nu waarom een doel voor ogen zo ontzettend prettig werkt. Maar dan het moeilijkste: formuleer een goede doelstelling. Niet zomaar eentje die je zo uit je mouw schudt, maar eentje waar je dagenlang over na hebt zitten denken. Eentje die op basis van visionboards en mindmaps tot stand is gekomen. Klaar? Check dan even of ‘ie ook SMART is. Is je doelstelling specifiek? Dus kun je ‘m niet meer opsplitsen in kleinere doelstellingen? Hoe specifieker je doel, hoe beter je weet op welke manier je het doel moet bereiken. Is je doelstelling meetbaar? Wil je een acht in plaats van een mooi cijfer? Dan weet je achteraf precies of het wel of niet gelukt is. Dan krijgen we acceptabel. Een doelstelling is acceptabel als je zeker weet dat je bereid bent er moeite voor te doen. Is het antwoord nee? Dan is ‘ie niet acceptabel. Is het antwoord ja? Dan kun je door naar realistisch. Jouw doel moet niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk te behalen zijn. Dat soort doelen zijn namelijk alles behalve motiverend. Tot slot moet een doel altijd tijdsgebonden zijn. Het is natuurlijk onzin om te zeggen dat je over twaalf jaar wil stoppen met roken. Van uitstel komt afstel.

Mindset
Het allerbelangrijkste bij het bereiken van een doel is je mindset. Het klinkt misschien wat zweverig, maar je moet er zelf voor meer dan honderd procent in geloven dat jij jouw doel gaat bereiken. Als jij vaak hebt gehoord dat overgewicht in de familie voorkomt en dat je er aanleg voor hebt, ga je het vanzelf geloven. Een doelstelling gericht op gewichtsverlies lijkt een kansloze missie. Je gelooft immers niet dat jij wat kunt veranderen aan je gewicht. Daarnaast moet je er ook voor meer dan honderd procent voor willen gaan. Ben je eigenlijk iets te zwaar, maar voel je je gezond en happy? Dan gaat afvallen niet lukken want dat is helemaal niet nodig. De drang is niet groot genoeg. Wat moeite met de juiste mindset vinden? Denk dan eens aan hoe het zou zijn en hoe het zou voelen als jij je doelen zou bereiken. Wedden dat dit helpt?!

Gratis tip

Om jouw doelen goed in kaart te brengen kan het makkelijk zijn om een visionboard te maken. Je zondert je even drie uur af van de buitenwereld. Het enige dat je nodig hebt is een schaar, een stapel tijdschriften, een stuk karton en lijm. In de tijdschriften ga je op zoek naar inspirerende teksten, plaatjes van mooie stranden (doel: minimaal drie weken per jaar naar een zonnig vakantieoord), afgetrainde lichamen en ga zo maar door. Deze plak je vervolgens allemaal op een karton en die hang je boven je bed. Kun je er elke dag even naar kijken (en er ook echt wat mee doen).

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op