Even goed lezen
toetsenbord en kopjes koffie
Pauzes, rusttijden, nachtdiensten – dit heeft allemaal te maken met werktijden. Afspraken hierover zijn vastgelegd in de arbeidstijdenwet, maar hoe werkt dit nou precies?
Wat ik moet weten over de arbeidstijdenwet...

Hoe werken werktijden?

Het is logisch dat je niet na een week nachtdienst direct door kunt  gaan met een paar ochtend- en avonddiensten. Je bent toe aan rust. Gelukkig zijn hier wettelijk een aantal afspraken over gemaakt. Daarnaast is in sommige cao’s vastgelegd wat op het gebied van werktijden toegestaan is. Als je nog studeert en minderjarig bent, dan gelden er weer andere regels. Dan mag je na een dag ploeteren op school niet zomaar ook nog eens acht uur werken.

Het is goed om je bewust te zijn van de regels op dit gebied, ook omdat deze regels bij jongeren vaak overtreden worden, gezien de lastige constructie met school- en werktijden. Uiteindelijk is niemand gebaat bij een te overvolle werkweek zonder voldoende rustmomenten. Zeker niet op lange termijn. Dus vandaag wil ik je graag een paar dingen over de arbeidstijdenwet uitleggen. Let wel op: het kan dus zijn dat er in sommige cao’s afwijkende afspraken gemaakt zijn. Raadpleeg daarom altijd de cao die op jou van toepassing is. Niet enkel voor je werktijden, maar ook voor andere hele belangrijke informatie zoals vakantiedagen en salaris.

Je bent minderjarig
Als je nog geen 18 jaar oud bent, dan gelden er best wel strenge regels op het gebied van werktijden. Als je 16 of 17 jaar bent, dan mag je maximaal 40 uur per week werken maar je uren op school tellen mee als werkuren. Terecht want op school moet je ook hartstikke hard werken ;-) Stel dus dat je dagelijks van negen tot vier naar school gaat, dan zijn dat vijf keer 35 uren. Dan mag je daarnaast nog maximaal vijf uren werken. Daarnaast is het niet toegestaan om na 23.00 uur of voor 06.00 uur te werken en mag een werkdag nooit langer dan negen uren duren. Voor meer informatie kun je kijken op deze pagina over de arbeidstijdenwet voor jongeren.

Je bent meerderjarig
Als je 18 jaar of ouder bent, dan gelden er complexe regels. Ik ga proberen om er een aantal in Jip en Janneke taal op de schrijven. Als eerste: je mag maximaal 60 uren per week werken, maar over een periode van vier weken mag het gemiddeld niet meer zijn dan 55 uren. Over een periode van 16 weken mag het gemiddelde niet boven de 48 uren uitkomen. Na een werkdag mag je maximaal 11 uren niet werken. Dit is dus verplichte rust. Eens in de zeven dagen mag dit ingekort worden naar 8 uren. Als je langer werkt dan 5,5 uren, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Als je langer dan tien uur werkt is dit 45 minuten. Wil je meer weten? Kijk dan eens op deze pagina over de arbeidstijdenwet.

Vragen?

Heb je het vermoeden dat jouw werkgever de regels van de arbeidstijdenwet niet helemaal nakomt? Dan moet je echt aan de bel trekken. Het is zijn verantwoordelijkheid om de regels na te leven maar jouw verantwoordelijkheid om ‘m hierop te wijzen als dit niet gebeurt. Weet je niet goed wat je rechten en plichten zijn? Neem dan gerust contact op met CNV Vakmensen. Als je nog studeert dan kun je zelfs lid worden voor nul euro per maand. Je kunt dan ook gebruik maken van onze juristen, mocht dat nodig zijn.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op