Even goed lezen
mannen geven elkaar hand
Zoek iemand die je bij de hand neemt en je álles vertelt!

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe baan!

Bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan is ontzettend spannend. Hoe zal jouw huidige werkgever reageren als je hem of haar vertelt dat je gaat vertrekken? En je oude vertrouwde collega’s? En die nieuwe collega’s, hoe zorg je dat je een beetje snel geaccepteerd en in de groep opgenomen wordt?

Of het nou is omdat je uitgeleerd bent, omdat er toevallig een mooie aanbieding op je pad kwam of omdat je gedwongen werd: je hebt een nieuwe baan. En dat is reuze spannend. Ik hoop natuurlijk dat je op een hele prettige en fijne manier afscheid hebt kunnen nemen van je oude werkplek. Wedden dat je die collega’s stiekem toch best wel gaat missen? Om ervoor te zorgen dat het gemist draaglijk blijft, ga ik je vandaag vertellen hoe je als de bliksem een fijne band opbouwt met je nieuwe collega’s.

Stel je netjes voor
Het is natuurlijk mega vanzelfsprekend, maar een voorstelrondje is zeker aan te bevelen. Vertel wie je bent en wat je precies komt doen. Probeer de namen van je nieuwe collega’s meteen te onthouden (het helpt als je ze herhaalt dus: ‘ik ben Anouk’ – ‘oké hoi Anouk’) en vraag ze wat zij voor werk doen. Herhaal het rondje in de loop van de week nog eens, gewoon voor een klein kletspraatje.

Zoek iemand die er al járen werkt
Het werkt echt enorm prettig als je je kunt aansluiten bij iemand die al jaren bij de betreffende organisatie werkt en jou bij de hand neemt de eerste weken. Als je een goede klik hebt dan vertelt deze persoon jou hopelijk ook dingen al dat het niet slim is om tegen collega X te praten op de vroege ochtend omdat deze dan écht enorm chagrijnig is en dat je collega Y maar beter kunt vermijden als het druk is. Maar ook de alledaagse dingen: hoe werkt de printer, waar vind ik de kladblokken en welke koffie moet ik hebben?

Haal koffie
Over koffie gesproken: er is weinig anders te verzinnen waar je mensen zo gelukkig mee gaat maken als met koffie (of thee). Ik zou je dus met klem adviseren om op vrij regelmatige basis een rondje koffie te scoren voor jou en je collega’s. Gaat het bondingproces echt ten goede komen, geloof me!

Wees vriendelijk
Een beetje vriendelijkheid links of rechts, daar wordt niemand slechter van. Het lijken hele standaard dingen maar zeg goedemorgen als je binnen komt, wens collega’s een fijne avond of een goed weekend als je vertrekt en probeer een beetje in de gaten te houden wie wanneer naar de dokter, tandarts of andere instantie gaat, zodat je daar eens naar kunt informeren. Vraag verder naar de kinderen van collega’s (score!) en had ik al gezegd dat koffie halen altijd werkt?

Een nieuwe arbeidsovereenkomst

Er komen nog heel veel meer ingewikkelde zaken kijken bij een nieuwe job. Bijvoorbeeld je nieuwe arbeidsovereenkomst. Benieuwd of deze wel klopt en voldoet aan alle wetten en regels? Als lid van CNV Vakmensen kun je ‘m door onze juristen laten checken. Als je nog student bent, dan is zo’n lidmaatschap de eerste twee jaar gratis. Aanradertje!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op