Even goed lezen
meisje in lab
Het mag nu nog wel koud en donker en nat zijn, maar voor je het weet zitten we in de maand mei en moet jij allerlei belangrijke keuzes des levens maken: school of werk, bijvoorbeeld.
“Je bent hoogstwaarschijnlijk nog hartstikke jong en je kunt nog alle kanten op. Waarom zou je dat niet doen?”

Doorstuderen of werken?

Toen ik in 2011 mijn diploma haalde was ik twintig jaar oud en wist absoluut niet welke kant ik op wilde. Twintig jaar is jong om te gaan werken, zeker met het vooruitzicht dat je nog zo’n jaar of vijftig moet. Maar doorstuderen, nee, daar had ik eigenlijk ook niet zo’n zin in. Een jaar naar het buitenland was een optie, maar zeker weten dat ik na drie weken weer thuis op de stoep zou staan. Met Heimwee.  

Uiteindelijk, na lang wikken en wegen, besloot ik tóch nog een studie te gaan volgen. Deze studie duurde maar twee jaar, maar het waren de twee langste jaren uit mijn leven. Ik vond het ontzettend moeilijk, was veel alleen en had sowieso weinig groepswerk, vond de stof niet heel erg interessant en die reisafstand was ik ook na drie dagen al zat. Stoppen met mijn studie was absoluut geen optie voor mij en kom op, wat waren nou twee jaren op een mensenleven? Om te voorkomen dat jij ooit in een soortgelijke situatie belandt, ga ik vandaag gewoon eens wat voordelen van doorstuderen en werken op een rij zetten. Oh en mocht je het je afvragen: ja, ik heb het volgehouden en afgerond. 

Nooit meer naar school
Dat klinkt heerlijk he, nooit meer naar school. En als jij besluit om te gaan werken, dan wordt dit jouw werkelijkheid. De voordelen vraag je me? Ik ga ze je geven, kun je zelf bepalen welke voor jou wel en niet tellen. Kwestie van krassen en strepen. + Je verdient geld en met de afschaffing van de studiefinanciering is dat wel zo handig.
+ Je hoeft niet meer op zaterdagavond je stapavond de cancelen in verband met een tentamenweek (maar misschien wel vanwege een deadline).
+ Praktijkervaring is misschien nog wel waardevoller dan een extra papiertje.
+ In de avonden ben je vrij. Dan hoef je niet te leren, geen opdrachten te maken of boeken te lezen. Misschien sporadisch eens overwerken, maar over het algemeen zijn de avonden weer van jou.
+ Je komt in een heerlijk ritme. De wekker gaat iedere dag op een vaste tijd en daar is iedereen bij gebaat.
+ Je bent écht volwassen als je werkt en belasting betaalt enzo. 

Nog langer naar school
Kijk, ik begrijp heel goed dat het niet jouw ideaalbeeld is, want school valt niet onder de categorie hobby’s. Maar toch heeft doorstuderen ook een aantal voordelen. Komen ze: + De banen liggen niet voor het oprapen, dus een extra studie kan geen kwaad.
+ Je pusht je hersenen tot de max en gaat jezelf nóg verder ontwikkelen.
+ Je leert ook veel op persoonlijke vlak, zoals doorzetten en volhouden.
+ Je hoeft je nog niet te schikken in het volwassen-mensen-leven. Stappen op een random woensdag? Geen probleem!
+ Je kunt nog zo ontzettend lang werken. Dat studentenleven daarentegen, daar zit wel een houdbaarheidsdatum op. En die is nog niet verstreken!
+ Je hebt ontzettend veel vakantie zonder dat je daar vrije dagen voor in moet leveren.
+ Uitslapen. Need I say more? 

 Of neem toch een tussenjaar. Dat kan natuurlijk ook. Ga een jaar op reis of geniet gewoon van een jaar in Nederland zónder druk en stress. Je bent hoogstwaarschijnlijk nog hartstikke jong en je kunt nog alle kanten op. Waarom zou je dat niet doen?

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op