Even goed lezen
Jongen met laptop en koken
De regels omtrent een bijbaan – waar moet je op letten?

Een bijbaan: de grenzen en de mogelijkheden

Er komt een moment waarop het zakgeld of de toelage (hoe je het noemen wilt) van papa en mama niet meer genoeg is. Dat het dus echt tijd is om meer op eigen benen te gaan staan. Gelukkig zijn er heel veel prima manieren om geld te verdienen. Omdat je dan wel wat nieuwe termen en regels tegenkomt, heb ik de belangrijkste voor je op een rij gezet.

De arbeidsovereenkomst – In de arbeidsovereenkomst worden gemaakte afspraken over je functie, werkuren en salaris schriftelijk vastgelegd. Wanneer jij en je werkgever dit document hebben ondertekend, zijn de afspraken geldig. Vraag je dan wel een aantal zaken even goed af, zoals: wat voor soort contract teken je? Een tijdelijke of een vaste? En voor hoeveel uur? En verdien je wel genoeg? Twijfels over je arbeidsovereenkomst? Je kunt altijd contact opnemen met CNV Vakmensen.

De leeftijd – Ben je nog geen 18 jaar? Dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van welk werk wel en niet geschikt is voor iemand van jouw leeftijd. Zo mag je onder de 18 bijvoorbeeld geen werk doen met lawaai, trillingen of giftige stoffen. Ook mag je niet werken aan een lopende band of met machines. Ben je jonger dan 16? Dan mag je niet werken in een fabriek, niet in de horeca en ook niet in een winkel. Twijfel je over het werk dat je wel of niet uit mag voeren? Als lid van de bond kun je altijd met dit soort vragen bij CNV Vakmensen terecht. Nog geen lid en student? Word hier dan de eerste twee jaar gratis lid!

De werktijden – als jongere is het aantal uren per week dat je mag werken gebonden aan je leeftijd. Ben je nog geen 18 dan is werken toegestaan voor een beperkt aantal uren per week. Je bent dan namelijk nog leerplichtig. De tijd die je doorbrengt op school, wordt ook meegerekend als werktijd. Ook mag je niet tot diep in de nacht werken. Simpel voorbeeld: je bent 17 jaar en een dag naar school geweest. Als 17-jarige mag je per dag negen uur werken. Jouw schooldag duurde zeven uur. Dit betekent dat je ngo twee uur mag werken, mits je werktijden niet voor zes uur in de ochtend of na elf uur in de avond zijn.

De arbowet – Als je 18 jaar of ouder bent, mag je alle soorten werk verrichten, op alle mogelijke tijden. Natuurlijk geldt dan nog steeds een aantal wetten en regels. Die staan in de zogeheten Arbowet en hebben voornamelijk betrekking op veiligheid. Zo zijn er afspraken over de maximale hoeveelheid geluid waaraan je blootgesteld mag worden. Ook afspraken over bedrijfshulpverlening en ziekteverzuim staan in de Arbowet.

Vragen?

Natuurlijk zijn er nog tal van andere zaken die een rol spelen als je een bijbaan wilt vinden. Meer informatie kun je uiteraard vinden op de website van CNV Vakmensen. Als je lid bent van de bond, kun je ook gewoon bellen voor gratis hulp en advies. Ben je nog student, dan is het lidmaatschap de eerste twee jaar gratis!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op