Even goed lezen
ongelukkig met je baan
De vakantie loopt weer ten einde. Ben jij alweer met frisse moed begonnen? Of heb je een (letterlijk) duwtje in je rug nodig om die drempel op je werk over te komen?
4 tips voor meer plezier in je werk

Ongelukkig met je baan, wat doe je eraan?

Luie dagen op zonnige stranden, lange wandelingen door prachtige gebergten.. Konden we maar het hele jaar op vakantie! Helaas, voor een mooie vakantie en andere primaire levensbehoeften heb je toch echt een gevulde portemonnee nodig. Maar hoe zorg je ervoor dat geld verdienen geen kwelling wordt en je niet hoeft af te tellen tot je volgende vakantie? Ik zet de tips voor je op een rijtje.  

Tip 1: Bepaal je motivatie

Waarom doe je dit werk eigenlijk? Vind je het leuk om te doen? Wil je hiermee de wereld verbeteren? Werk je vooral om geld te verdienen om comfortabel te leven? Of doe je gewoon wat de baas vraagt? Door na te gaan waarom je je werk uitvoert raak je meer betrokken bij het bedrijf waar je werkt en kun je voor jezelf doelen stellen.

Tip 2: Ontwikkel jezelf 

Eén van de belangrijkste dingen tijdens je werk is ontwikkeling. Kom je voldoende uitdagingen tegen in je werk waardoor je jezelf kunt ontwikkelen? Of is het iedere dag hetzelfde? Stel meetbare, haalbare maar uitdagende doelen voor jezelf. Vraag je collega’s en/of leidinggevende regelmatig om feedback.

Bij sommige bedrijven krijg je een POB, een Persoonlijke Ontwikkelings Budget. Ga na of dit voor jou ook van toepassing is. Dit is namelijk geld dat je krijgt van je werkgever om in je eigen ontwikkeling te steken door bijvoorbeeld een cursus te volgen. Dat ga je natuurlijk niet laten liggen!

Wat wordt jouw doel?  Binnen een maand de mooiste balayage (even googelen voor de niet-kapper-lezers) van de stad kunnen verven? Een nieuwe techniek onder de knie krijgen die nog bijna geen enkele collega beheerst? 5 minuten sneller een bepaalde werkzaamheid afronden? Of gewoon die ene chagrijnige collega eens aan het lachen maken?

Tip 3: Zorg voor een goede werksfeer

Over die chagrijnige collega gesproken. Een leuke sfeer op je werk is ook erg belangrijk. Heeft niemand er zin in? Tsja, dan wordt het voor jou ook niet leuker. Vermijd gesprekken over vervelende klanten of roddels over andere collega’s. Ook al schept het in het begin een band, op lange termijn zorgt het voor irritaties en een negatieve sfeer. Geef liever een compliment aan iemand, vraag aan je collega’s wat vandaag goed ging, waar ze trots op zijn en waardoor zij plezier in hun werk hebben. Good vibes only!!

Tip 4: Geniet van je rust en vrije tijd

Hoe geniet je het meest van je werk? Door van je rust en vrije tijd te genieten? Huh? Ja, echt waar. Als je goed uitgerust bent kun je beter presteren op je werk, kost het minder moeite en haal je er dus meer voldoening uit. Vind een goede balans tussen werk en vrije tijd. 

Tot slot

Lukt het je echt niet om plezier in je werk te hebben? Geen ruimte voor ontwikkeling, geen leuke sfeer? Kost het je alleen maar energie? Tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. De wereld ligt aan je voeten!

Auteur

Marieke Koster
Geplaatst op