Even goed lezen
meisje met geld in portemonnee
Op naar je eerste miljoen!

Zeven tips om te sparen

Een buffer op de bank voor het geval je wasmachine het begeeft, je vaatwasser overstroomt of je onverhoopt zonder inkomen komt te zitten. Da’s best een goed idee. Toch blijkt uit onderzoek dat meer dan twintig procent van de Nederlanders geen of onvoldoende spaargeld heeft.

Het NIBUD maakte een overzicht van de minimale buffer die je, afhankelijk van je huishouden, achter de hand zou moeten hebben. Ben je bijvoorbeeld alleenstaand zonder kinderen, dan is een bedrag van 3550 euro nodig als back-up. Mocht je onderdeel zijn van een (echt)paar, dan is het advies om 4000 euro achter de hand te hebben. Als er kinderen in het spel zijn, worden de bedragen hoger en hoger. Kijk hier maar eens welk bedrag jou geadviseerd wordt.

Zelf heb ik het sparen niet echt uitgevonden, dus ik ben op het internet gaan zoeken naar spaartips. En omdat ik de lulligste niet ben, ga ik ze nu met je delen. Onder de voorwaarde dat ik meedeel in de winst op jullie spaarrekening. Deal? Oke, komen ze:

1. Besparen. Klinkt logisch he? Het is aan te raden om te kijken naar goedkopere alternatieven in de supermarkt, voor je vakanties en je kleding. Het hoeft niet zo duur. En het geld dat je bespaart kun je zo naar de spaarrekening doorsluizen.
2. Pin een vast bedrag per week. Op die manier voorkom je dat je onnodig veel kleine uitgaven doet omdat die pinpas zo easypeasy langs het apparaat gaat en houd je dus meer over om te, jawel, sparen.
3. Stel automatische overschrijvingen in. Op de dag dat je salaris gestort wordt, laat je automatisch een bepaald bedrag overschrijven naar je spaarrekening. Dan merk je er bijna niks van.
4. Houd bij wat je krijg en wat je uitgeeft. Inzicht is alles. Je salaris, studiefinanciering, zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag en ga zo maar door: schrijf het op. De kosten voor je gas, water en licht, de boodschappen en verzekeringen: schrijf het op. En wat er over is: hup naar die spaarrekening.
5. Stel een doelbedrag. Het is echt een fijn gevoel hoor, als je eindelijk dat doelbedrag bij elkaar hebt gespaard.
6. Spaar ergens voor. Een buffer opbouwen wil heus niet zeggen dat je nergens anders meer voor mag sparen. Om het sparen een beetje in de vingers te krijgen, is het heus een hartstikke goed idee om te sparen voor een mooie tas, jas, schoen, reis of kan mij ’t schelen wat. Open daar wel even een extra spaarrekening voor (bij ING kun je heel makkelijk doelsparen) zodat je financiën niet door de war raken. Inzicht is alles, weet je nog?
7. Koop zo’n schattig spaarvarkentje en doe daar één keer per week je kleingeld in. Wedden dat dit bedrag gauw oploopt? Even met het varkentje naar de bank en het geld staat op je rekening. Wel je spaarrekening he!

Goed, op naar de gevulde bankrekening, de benodigde buffer én die toffe nieuwe outfit!

Hulp nodig?

Lukt het je niet om te sparen? CNV Vakmensen kan je verder helpen. Kijk maar eens op de website van CNV Geldzorg voor meer informatie!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op