Even goed lezen
Alles is mogelijk, maar wat wil je eigenlijk?
“You have the same amount of hours in a day as Beyoncé.” Als je hard werkt kun je bereiken wat je maar wilt. YES! Maar wat als je niet weet wat je wilt?
Ontdek jouw droombaan met deze 4 tips

Alles is mogelijk, maar wat wil je eigenlijk?

Tegenwoordig kunnen we alles worden wat we maar willen. Fantastisch! Maar het kan ook voor behoorlijk wat keuzestress zorgen. Hoe kom je er nou achter wat je echt wilt? Met deze vier tips kom je ongetwijfeld een stap verder in de zoektocht naar jouw droombaan.

Tip 1: Terug naar je kindertijd

Als ik kinderen zie vraag ik altijd wat ze willen worden. Leuk om inspiratie op te doen. Wat was jouw antwoord vroeger op deze vraag? Wat was de reden dat je dat wilde worden? En wat deed je vroeger in je vrije tijd? Wat vond je op school het leukst? Als je het niet meer goed weet kun je mensen in je omgeving vragen, bijvoorbeeld je ouders.

Tip 2: Huidige werk/opleiding

Maak een lijstje van dingen die je leuk vindt aan je huidige werk of aan je opleiding. Het mogen grote maar ook kleine dingen zijn, bijvoorbeeld dat je een bijdrage levert aan de maatschappij, het werken met een bepaald programma of dat je blij wordt van de gratis koffie op kantoor. Pak een markeerstift (markeerstift gebruiken staat op mijn eigen lijstje) en markeer de dingen die je oprecht zou missen wanneer je nu van baan zou switchen.

Bedenk ook waar je goed in bent. Wat zijn je talenten? Soms kan het helpen dit aan andere mensen te vragen. Zo kom je op dingen die je zelf misschien niet ziet. Voor jou kan iets vanzelfsprekend zijn terwijl het eigenlijk een talent is. Daarnaast is het ook goed voor je ego. ;)

Tip 3: Hobby’s en interesses

Wat doe je in je vrije tijd? Probeer het zo breed mogelijk te trekken, dus niet alleen mijn hobby’s zijn piano spelen en voetballen. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Op welke artikelen op internet klik ik het meest?
  • Welke personen en bedrijven volg ik op Facebook, Instagram, Pinterest of Twitter?
  • Welke nieuwberichten vind ik interessant?
  • Wie is mijn grote rolmodel/inspiratie?
  • Welke boeken spreken mij aan?
  • Waarover praat ik graag met andere mensen?
  • Wat geeft mij kriebels in mijn buik?

Houd een dagboek bij met daarin de activiteiten/onderwerpen die je aanspreken en de hoogtepunten van je dag. Bedenk ook waarom je dit zo leuk vindt.

Tip 4: Blijf ontdekken

Je bent nog jong dus er is vast nog een heleboel dat je nog nooit gedaan hebt. Daarvan weet je dus nog niet of je het leuk vindt of er goed in bent. Blijf dus nieuwe dingen proberen.

En weet je wat het allerleukste is? In een droom gebeuren altijd de raarste dingen. Ineens is je moeder de buurvrouw of een kameel. Zo is het ook met het vinden van je droombaan. Het is een proces. Er is niet één droombaan. Alles kan zo maar ineens weer anders zijn en dat is niet erg. Uitproberen dus!

Loopbaancoach

Kom je er zelf niet helemaal uit? Neem dan contact op met onze loopbaancoaches via www.jamesvandevakbond.nl! Hier kun je terecht met al je vragen over je loopbaan.

Auteur

Marieke Koster
Geplaatst op