Even goed lezen
betere band met collega's

Even de werkstress achter je laten...

Hoe je met een beetje extra inzet de sfeer verbetert

10x een betere band met je collega's

Werkt jouw team super soepel samen? Good for you! Toch kost het voor de meeste mensen wat moeite om de relatie met hun collega’s goed te houden. Daarom krijg je van mij vandaag 10 tips voor een betere band met je collega’s. Zo wordt de sfeer op werk gelijk een stuk beter!

Je brengt heel wat uurtjes door op je werk. Wel zo fijn als je het een beetje gezellig hebt met je collega’s dus. Heel ingewikkeld hoeft dat niet te zijn:

1. Stel een vraag

Toon interesse in je collega’s. Vraag eens hoe hun weekend was, of ze nog plannen hebben voor vanavond of gewoon hoe het met ze gaat. Vind je zelf tenslotte ook leuk. Je kunt ook een gesprekje aanknopen over waar ze werktechnisch mee bezig zijn.

2. Werk aan je luisterskills

Mensen houden van mensen die luisteren. Stel je een vraag? Luister dan ook echt naar het antwoord: kijk je collega aan, knik en hum ter bevestiging en vraag door. Je collega voelt zich gehoord en jou levert het meer bruikbare informatie op.

3. Kijk wat je gemeen hebt

Gesprekjes aankopen is niet alleen een must bij de mensen met wie het toch al klikt. Juist bij collega’s waar je niet zoveel mee hebt, kan een beetje sociaal doen goed uitpakken. Je leert elkaar beter kennen en wie weet kom je er achter dat je veel meer met elkaar deelt dan alleen dezelfde werkplek. Dat is juist het leuke aan collega’s: je ontmoet mensen met wie je buiten je werk niet zo snel bevriend zou raken.

4. Chagrijn is niet fijn

Iedereen is wel eens chagrijnig, maar hé, jouw collega’s kunnen er niks aan doen dat jij met je verkeerde been uit bed bent gestapt! Zorg er dus voor dat zij niet de dupe worden van jouw slechte humeur. Bovendien, als je je positief opstelt, word je daar zelf ook gelijk vrolijker van.

5. Wees gul met complimentjes

Heeft je collega leuke nieuwe schoenen of heeft hij die ene klus goed aangepakt? Het kan geen kwaad dat tegen hem te zeggen. Iedereen vindt het fijn om een compliment te krijgen en het is voor iedereen fijn als je ook positieve dingen met elkaar kunt delen.

6. Doe iets leuks samen

Even de werkstress achter je laten doet wonderen voor je humeur én voor de interactie met je collega’s. Mijn collega’s en ik halen regelmatig een goede kop koffie bij de koffietent om de hoek of eten een goddelijke Turkse tosti buiten de deur. Ook een wandelingetje in de buurt van je werkplek is een goede optie of natuurlijk de good old vrijdagmiddagborrel.

7. Maak grapjes

Natuurlijk, werk is een serieuze zaak, maar van een grapje op zijn tijd wordt iedereen vrolijker. Samen lachen verbindt, neemt stress weg en versterkt je immuunsysteem. Let er wel op dat grapjes niet ten koste van collega’s gaan, want dat is juist funest voor de sfeer.

8. Wees eerlijk

Sommige collega’s kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen. De verleiding om stoom af te blazen bij een andere collega is dan groot, maar het werkt beter om je irritaties te bespreken met degenen met wie je een conflict hebt. Roddelen kan in eerste instantie een band scheppen, maar uiteindelijk keert het zich tegen je. Het zorgt voor een onveilige werksfeer en daar heeft niemand wat aan. Vertel je collega wat zijn gedrag met je doet (gebruik de ik-boodschap!) en kijk hoe je het samen kunt oplossen.

9. Face to face = beter

Dit is een van mijn eigen valkuilen: even snel tussendoor die vraag via Skype of de mail stellen. Fout! Het kost maar iets meer moeite om gewoon naar je collega toe te lopen om je vraag te stellen en het levert je veel meer op:

  • Je collega zal het waarderen dat je naar hem toekomt
  • Hij kan je mail niet verkeerd interpreteren
  • Je kunt eventuele vragen direct bespreken

10. Maak een koffierondje

Een inkoppertje, maar toch blijkt nog steeds niet iedereen deze sociale regel te kennen: loop je naar de koffieautomaat, vraag dan gelijk even of je collega’s ook iets willen. Gewoon, omdat dat aardig is.

Auteur

Jeanine Hoekstra
Jeanine
Geplaatst op