Even goed lezen
jongen sleutelt aan auto
Het hoort bij je studie: stagelopen. Dit is dé kans om jezelf te ontwikkelen en te profileren. Hoe je dat doet? Zo!
"Doe alles met een glimlach"

Zo word je de beste stagiair ever

Dat ik hier nu zit, dat berust niet helemaal op toeval. Het was geen lucky shot bij een sollicitatieprocedure, ik was niet één van de vele sollicitanten. Ik heb namelijk een jaar of wat geleden mijn afstudeerstage gelopen bij één van de bonden van het CNV.

En ik was heus geen perfecte stagiaire, maar ergens zal het goed gegaan zijn. Anders waren ze me al lang vergeten. Anders had ik nooit dat berichtje gehad, vlak voor ik mijn volgende diploma behaalde. Anders had ik hier nu niet gezeten. En om ervoor te zorgen dat jouw stageperiode niet alleen leerzaam en leuk is, maar je wellicht ook op de langere termijn profiteert van deze tijd, geef ik je vandaag tips om de beste stagiaire ever te worden.

Doe wat je gevraagd word
Oké, er zijn natuurlijk grenzen, maar wat ik hiermee wil zeggen is dat je jezelf niet te goed moet voelen voor bepaalde (rot)klussen. Natuurlijk behoort het kopiëren van tienmiljoen papieren niet tot jouw takenpakket. Maar hé, als je daarmee die ene belangrijke big boss kunt helpen en dus tienmiljoen karmapunten kunt verdienen, wat kan jou het dan schelen? De volgende keer vraagt diezelfde big boss jou voor een iets belangrijker werkje. Zo gaat dat nu eenmaal. Kleine kanttekening: als jij alleen maar mag kopiëren, koffie en thee mag halen en de tafel mag dekken, dan is het na een paar weken wel tijd om te melden dat je graag iets uitdagenders wilt gaan doen. Tot die tijd: zet je liefste glimlach op en zorg dat je alles goed uitvoert. Dan komen de leuke klussen vanzelf!

Neem een actieve houding aan
Een stage is om te leren. Neem dan ook een houding aan die uitstraalt dat je iets wilt leren. Stel vragen, help collega’s, vraag of je nog iets kunt doen, nodig jezelf uit bij meetings en ga zo maar door. Een actieve houding wordt gewaardeerd en helpt je verder. Daarnaast zou ik je aanraden om het bedrijf écht te leren kennen. Het is best wel fijn als je, naast bedrijfsnaam, wat weet over de organisatie. Verdiep je in eventuele klanten, lees alle flyers, folders, brochures, check de website tot je ‘m uit je hoofd kent en had ik al gezegd dat je vragen moet stellen?

Wees sociaal
Ik snap heus dat het hartstikke spannend is om aan de slag te gaan in een echt grote mensen bedrijf, maar probeer je niet als muurbloempje op te stellen. Ten eerste dwing je jezelf dan min of meer in de ‘het-is-maar-een-stagiaire-hoek’ en ten tweede krijg duurt het langer voor je een leuk contact hebt met collega’s. Een beetje het what you give is what you get principe. Natuurlijk is een grote mond niet aan te raden, maar gewoon ‘hoe was je weekend’ ofzo, dat kan best.

Sta open voor feedback
Schiet niet in de stress als er een keer iets niet lukt. Een stageperiode moet je zien als een lang leerproces. Door enkel aanwezig te zijn en je klusjes braaf te doen, leer je misschien wat door de uitvoering, maar een evaluatie met je begeleider en je collega’s is enorm waardevol. Daar kun je namelijk écht wat mee. Vraag hen wat ze vinden van het door jou gedane werk en sta open voor feedback. Accepteer dat je fouten maakt, dat is namelijk heel erg logisch, en doe er vervolgens alles aan om diezelfde fouten never nooit meer te maken. Onthoud: zonder feedback kun je nooit beter worden.

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op