Even goed lezen
mannen aan het sporten

Minder stress, meer energie en véél productiever op het werk

Werken en sporten

Minder stress en geconcentreerder op je werk zitten? Sporten is het toverwoord! Of je nu aan de gewichten hangt in de sportschool, op een pleintje met vrienden tegen een bal trapt of je hardloopschoenen aantrekt: iedere vorm van beweging is goed voor lichaam én geest. En naast dit alles is sporten natuurlijk ook hartstikke leuk!

'Sporten is goed voor je carrière’ en ‘Waarom sporten ook goed is voor je brains’. Het zijn zomaar twee titels van de vele online artikelen die gaan over de combinatie sport en werk. Dat sporten goed is voor je conditie of om spierballen te kweken was natuurlijk al langer bekend. Dat het ook goed is in mentaal opzicht, is minder bekend. 

Stress? Sporten!
Studies van universiteiten en onderzoekbureaus lieten al zien dat sporten en bewegen een positief effect hebben op werken. Sporten geeft namelijk energie en dat wordt op het werk meestal omgezet in een hogere productiviteit. Ook is de kans groot dat je concentratie toeneemt door een goede conditie, omdat je door sporten dus meer energie krijgt (al lijkt het er bij mij vaker op dat sporten alleen maar energie kost). Stress op je werk? Even een stukje hardlopen of een balletje slaan op de tennisbaan nemen die stress voor mij (voor een groot deel) weg.  

Je baas helpt je
Wist je trouwens dat werkgevers ook steeds meer het belang van sporten en bewegen inzien? Ruim een derde van alle werkenden in Nederland krijgt via zijn bedrijf korting op sportfaciliteiten. Bijvoorbeeld op het lidmaatschap bij een sportschool of korting bij het kopen van een fiets. Het onderzoek van uitzendbureau Randstad liet ook zien dat bij dertig procent van de ondervraagde werknemers een coach wordt aangeboden door de werkgever. Om mentaal fit en in goede conditie te blijven. Zo’n twintig procent van de werknemers mag onder werktijd zelfs sporten van de baas!

Meer motivatie en energie
Sporten onder werktijd wordt dan ook steeds populairder. Om mensen met een kantoorbaan in beweging te houden, is er al de zogenoemde bureaufiets. Met deze fiets, of beter hometrainer, kun je achter je computer blijven werken, terwijl je met je benen denkbeeldige kilometers wegfietst. Maar ook het spelen van een potje basketbal tijdens de lunchpauze of het bezoeken van de sportschool tijdens kantooruren worden steeds populairder. Waarom? Op een actieve dag blijkt een werknemer beter zijn werk te doen dan op een dag zonder sport of beweging. Ook kan hij zich beter aan zijn tijdschema houden dan op dagen zonder sport. Tot slot verlopen de sociale contacten soepeler, is er meer motivatie en voelt hij zich energieker. En jij vraagt je nog af waarom sporten goed voor je is naast je (bij)baan?

Bootcampen in de spits
Wil jij ook wat meer gaan sporten? Of wil je nóg meer in beweging komen dan je nu al doet? Er zijn allerlei leuke initiatieven. Wat te denken van een bootcamp die ’s ochtends, terwijl je collega’s nog in de file staan, eindigt op je werk? Je laptoptas wordt voor je naar je werk gebracht en jij kan lekker je zinnen verzetten door sportief bezig te zijn. De aanwezigheid van een douche op je werk is dan natuurlijk wel een vereiste…

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op