Even goed lezen
meisje in de schoolbanken die aantekeningen maakt
Iedereen krijgt dagelijks te maken met het maken van keuzes.
Lassen, knippen, bedienen of metselen?

“Ik weet niet wat ik wil!”

Trek je ’s ochtends je nieuwe broek aan of ga je voor die fijne, oude spijkerbroek? Ga je op de fiets naar je school of werk of pak je deze keer de bus? Als scholier of student kom je al vroeg in je leven voor serieuze keuzes te staan. Een verkeerde keuze gemaakt? Don’t worry, er zijn altijd mogelijkheden om iets anders te gaan doen!

Toen ik bijna twaalf jaar oud was, moest ik kiezen naar welke middelbare school ik wilde gaan. Voor mij niet zo moeilijk, want op fietsafstand kon ik eigenlijk maar twee middelbare scholen bereiken. Kiezen uit twee opties dus. En als ik die ene school toch niet zo leuk had gevonden, was de overstap naar die andere school zo gemaakt.   Maar dat is natuurlijk niet de enige keuze die je als scholier moet maken. Als vmbo-leerling moet je bijvoorbeeld aan het einde van je tweede schooljaar al kiezen voor een richting, namelijk de sectoren zorg en welzijn, techniek, economie of landbouw (vanaf 2016 verandert er overigens het nodige in het vmbo-onderwijs). Havo- en vwo-leerlingen kiezen iets later, maar komen voor een soortgelijke keuze te staan. En wat voor opleiding moet je gaan doen als je eindelijk dat langverwachte diploma in handen hebt?  

Moeilijk kiezen
Geen zorgen! Uit onderzoeken is gebleken dat jij en ik niet de enige twee mensen zijn die het moeilijk vinden om serieuze en belangrijke keuzes te maken. Van de personen die hun diploma op de middelbare school halen, geeft maar liefst 70 procent aan moeite te hebben bij het kiezen van een vervolgopleiding. En van de scholieren die na een jaar al stoppen met hun nieuwe opleiding (tussen de 30 en 35 procent), komt dit bij 50 procent door een verkeerde studiekeuze.  

Kiezen vereist lef. Zeker als we het over een serieuze of belangrijke keuze hebben, zoals een school- of werkkeuze. Dat komt doordat kiezen al snel definitief aanvoelt en je niet weet wat de consequenties ervan zijn. Het is dus helemaal niet zo gek dat jij bang bent om een bepaalde keuze te maken. Maar onthoud: een keuze is nooit honderd procent definitief! Je kunt verkeerd kiezen en hierdoor bijvoorbeeld studievertraging oplopen of een baan hebben die je helemaal niet zo leuk vindt. Maar tegelijk ben je wel weer een ervaring rijker en zoals ik al zei: je kunt opnieuw kiezen.

Tips
Om je te helpen bij het maken van keuzes, zet ik hier wat tips voor je op een rijtje. Allereerst: bepaal waar je uit kunt kiezen. Wat is je eerste keuze en wat zijn de alternatieven? Zet ze desnoods op een papiertje, zodat je weet welke opties jij het beste vindt. Als je dat hebt gedaan, kun je er ook direct bijschrijven wat je per optie het grootste voor- en nadeel vindt. Bepaal vervolgens weer welk voordeel het grootst is van alle voordelen en doe hetzelfde met het grootste nadeel. Als deze twee niet bij dezelfde optie staan, ga je natuurlijk voor diegene met het grootste voordeel. Als het grootste voor- en nadeel bij hetzelfde alternatief staan, is het waarschijnlijk ook het best om voor die optie te gaan. Focus je daarbij vooral op het voordeel!

andere keuze in jouw Loopbaan?

Wil jij weten of jij met je baan op dit moment op de juiste plek zit? Of heb je een andere vraag over je loopbaan? Neem dan contact op met James, de loopbaanexpert van CNV Vakmensen. 

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op