Even goed lezen
Logo UWV op brief
Sinds 2002, en eigenlijk al veel langer, is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) volgens eigen zeggen dé Nederlandse instelling rond werknemersverzekeringen en arbeidsmarktdienstverlening.
"Ik ben werkloos, waar moet ik heen?”

Wat jij moet weten over het UWV

Omdat deze twee begrippen mij weinig zeggen (en jou misschien ook niet zoveel), ga ik jou vandaag vertellen wat het UWV allemaal doet.
 
Allemaal leuk en aardig hoor, maar als ik een begrip als ‘arbeidsmarkt- en gegevensdienstverlening’ voorbij zie komen, is mij niet gelijk duidelijk waar het allemaal over gaat. Het is wel één van de belangrijkste bezigheden van het UWV. Wat houdt arbeidsmarkt- en gegevensdienstverlening in? En wat doet het UWV nog meer?

Werk, werk, werk
Het UWV is een zelfstandige organisatie, maar valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Je snapt dus dat het UWV een belangrijke organisatie is op het gebied van werk. Het belangrijkste doel van het UWV is om zoveel mogelijk mensen te laten werken. “Mensen zijn op hun best als ze met werk kunnen deelnemen aan de maatschappij en de maatschappij functioneert het best als zoveel mogelijk mensen er met werk aan deelnemen,” zegt het UWV op de eigen website.

WERKbedrijf 
Hoe het UWV ervoor zorgt dat zoveel mogelijk mensen aan het werk zijn? Door mensen te stimuleren om aan het werk te blijven of een nieuwe job te vinden. Dat doet het met het WERKbedrijf, een onderdeel van het UWV. Het UWV werkt samen met gemeentes, werkgevers en uitzendbureaus. Jouw kans als werkzoekende neemt dus toe als je contact opneemt met het UWV!

Uitkering? UWV!
Maar dat is niet de enige reden om contact te zoeken met het UWV. Het UWV is namelijk ook de instantie die de uitkeringen verzorgt. Ben je al geruime tijd werkloos? Dan is het UWV de organisatie waar je dit moet aangeven. Het WERKbedrijf zal jouw situatie dan beoordelen. Als je een maandelijkse WW-uitkering krijgt, zal het UWV ook afspraken met je maken. Bijvoorbeeld dat je elke week bezig bent met een sollicitatie. Denk trouwens niet dat je het UWV te slim af kunt zijn door de boel te bedriegen. Allereerst is dat natuurlijk nogal dom en daarnaast kan je uitkering stopgezet worden, of erger: je krijgt een boete. Werk boven uitkering, zoals het UWV zegt. En als werken onmogelijk is, zorgt het UWV snel voor inkomen.    

Ontslag
Wanneer je (op staande voet) ontslagen wordt, is het trouwens verstandig om eerst contact op te nemen met de vakbond (dat kan hier!). Die kan vervolgens bepalen of het nodig is om naar het UWV te gaan. Naast de WW-uitkering is het UWV ook de organisatie die gaat over andere werknemersverzekeringen. Denk aan uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid of arbeidsongeschiktheid voor jonggehandicapten (Wajong). Het UWV heeft een eigen afdeling die, volgens vastgestelde criteria oordeelt, over jouw ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een (mogelijk) re-integratieprogramma wordt hier ook opgesteld.

Contact met het UWV
Wil jij een medewerker van het UWV spreken? Dat kan door hier te klikken. Naast deze site kun je ook op www.werk.nl kijken. Dit is een andere site van het UWV, waar je kunt solliciteren, vacatures kunt vinden en uitkeringen kunt aanvragen. In Nederland zijn er 27 UWV-kantoren te vinden waar jij even langs kunt gaan. 

BOETE VAN HET UWV?

Heb jij een boete van het UWV gekregen? Meld het dan bij ons! 

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op