Even goed lezen
te hoge werkdruk
Met even flink doorhalen op je werk is natuurlijk helemaal niets mis. Zeker niet als je bepaalde deadlines moet halen of het een drukke periode op je werk is. Maar een té hoge werkdruk kan wel een serieus probleem zijn. Vandaag vertel ik je hoe je om kunt gaan met een te hoge werkdruk.
“Nog even snel iets afmaken, hoor”

Omgaan met (te) hoge werkdruk

Met werkdruk is op zich niet zoveel mis. Het zorgt er voor een deel voor dat jouw werktempo hoog genoeg blijft, vaak doordat je bepaalde doelen hebt gesteld. Sommige mensen functioneren zelfs beter wanneer de druk wat hoger is. Het kan ook zijn dat de werkdruk té hoog wordt. Wanneer dat het geval is? Als je (te) weinig tijd hebt om het gevraagde werk af te krijgen. Of wanneer het werk dat jij moet doen eigenlijk net wat te moeilijk is. Het gevolg kan zijn dat je flink op je tenen moet lopen. Ook een slechte werksfeer en conflicten met collega’s kunnen een te hoge werkdruk veroorzaken.

Andere gevolgen
Naast het feit dat je door een te hoge werkdruk op je tenen moet lopen, kan het ook andere, nare gevolgen hebben. Wat te denken van hoge werkstress? Dit kan weer leiden tot ernstige gezondheidsschade, zoals psychische klachten (bijvoorbeeld een burn-out) en zelfs tot hart- en vaatziekten. Ook klachten aan je gewrichten (nek, rug en armen), slapeloosheid en hyperventilatie kunnen voortkomen uit werkstress of een te hoge werkdruk. Onderschat het dus niet als je denkt dat je werkdruk te hoog is.

Herkennen
Maar hoe herken je nu een te hoge werkdruk? Daar heb ik een aantal handige tips voor. Allereerst is het goed om eens te kijken naar de uren die jij aan je werk besteedt. Is het zo dat je structureel overwerkt en dus meer uren maakt dan in je contract zijn opgenomen? Het kan dan goed zijn dat de werkdruk voor jou te hoog is. Het gevolg van meer uren maken is ook dat je minder tijd hebt voor familie en vrienden, óók een mogelijk signaal van een te hoge werkdruk. Andere dingen waaraan je een te hoge werkdruk herkent? Geen plezier meer hebben in je werk, heel de dag spanning voelen en een verminderde productiviteit. Denk je dat bovenstaande punten opgaan voor een collega? Kijk dan eerst nog even naar deze checklist.

What to do?

Wat kun je nu het beste doen aan een te hoge werkdruk? Stop je hoofd in ieder geval niet in het zand. Praat met je baas en stel hem op de hoogte van alles wat je doet. Misschien ziet je baas dan wel in dat je veel te veel werk hebt. Je kunt samen met je baas doelen stellen, zodat je planmatiger aan het werk kunt. Een goede planning en evaluatie zijn zeer belangrijk. Bouw ook je rustmomentjes in en lunch gewoon in de kantine (in plaats van achter je bureau). En blijf eerlijk! Naar je baas en collega’s, maar vooral naar jezelf.

Stuur je baas op cursus

Omdat werkstress de nummer één oorzaak van ziekteverzuim is, is het belangrijk dat er veel aandacht voor dit thema komt. Daarom is deze week door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgeroepen tot De Week van de Werkstress. En omdat wij dit initiatief toejuichen hebben wij een speciale actie: stuur je baas op cursus. Met een knipoog uiteraard.

Auteur

Stefan Valk
Stefan
Geplaatst op