Even goed lezen
Meisje met oma in rolstoel
Natuurlijk kennen we allemaal vakantieverlof en zwangerschapsverlof. Maar wist jij dat er nog veel meer smaken zijn?
“Wettelijk verlof versus bijzonder verlof versus onbetaald verlof”

Verlof: welke soorten zijn er?

Soorten verlof kun je grofweg opsplitsen in drie categorieën. Wettelijk verlof, bijzonder verlof en onbetaald verlof. Sommige soorten verlof zijn in de wet vastgelegd, zoals zwangerschapsverlof. Daarnaast worden er afspraken omtrent verlof opgenomen in de cao, bijvoorbeeld ‘verhuisverlof’.

Wettelijk verlof
Dit type verlof is, zoals de naam al doet vermoeden, in de wet vastgelegd. Onder wettelijk verlof valt bijvoorbeeld zwangerschapsverlof. De soorten wettelijk verlof met een korte uitleg:

Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Als zwangere vrouw heb je recht op zestien weken verlof. Vanaf vier of zes weken voor de uitgerekende datum mag je op zwangerschapsverlof. Zodra je bevallen bent, heb je weer minimaal tien weken bevallingsverlof. De werkgever is verplicht om jouw salaris door te betalen.
Kraamverlof
Je hebt kraamverlof voor kersverse vaders. Dit betreft op dit moment twee dagen. In die twee dagen wordt het salaris gewoon doorbetaald.
Ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof bestaat voor de vaders uit drie dagen en voor de moeders uit 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Ouderschapsverlof hoeft een werkgever niet door te betalen, tenzij hier andere afspraken over gemaakt zijn.
Adoptieverlof
Voor mensen die een kind adopteren is er adoptieverlof. De duur hiervan bedraagt vier weken en een werkgever hoeft het loon niet door te betalen. Wel kun je bij het UWV aanspraak maken op een adoptie-uitkering.
Calamiteitenverlof
Calamiteitenverlof is verlof voor onvoorziene omstandigheden, die onmiddellijk opgelost moeten worden. Hierbij kun je denken aan een gesprongen leiding of een spoedbezoek aan de huisarts. De werkgever moet het loon doorbetalen.
Zorgverlof
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kortdurend en langdurend zorgverlof. Het komt erop neer dat je recht hebt op verlof om voor een directe naaste te zorgen. De werkgever is niet verplicht het volledige loon door te betalen, maar moet wel rekening houden met de opbouw van vakantiedagen.

Bijzonder verlof
Bijzonder verlof is niet in de wet, maar in de cao vastgelegd. Vakbonden sluiten cao’s af, dus als lid van de vakbond heb jij hier indirect invloed op. Voorbeelden van bijzonder verlof zijn verlofdagen voor een verhuizing, een huwelijk of een activiteit voor een vakbond. Ook een verlofdag voor bijvoorbeeld het overlijden van een familielid kan in de cao afgesproken worden. Een werkgever is vrij in het bepalen van de gelegenheden waarvoor bijzonder verlof gegeven wordt. Check dus altijd de cao die op jou van toepassing is, mocht je bijvoorbeeld gaan trouwen of verhuizen. Kan je zomaar wat vrije dagen opleveren!

Onbetaald verlof
Tot slot hebben we nog onbetaald verlof. Tijdens dit soort verlof krijg je geen salaris doorbetaald (verrassend he?) en dit kun je dus gebruiken als je voor langere tijd weg gaat. Anna maakte gebruik van onbetaald verlof toen zij voor zes maanden ging reizen. “Ik had een aantal jaren zuinig gedaan met mijn vrije dagen, dus ik kon, in overleg met mijn werkgever natuurlijk, de eerste twee maanden reizen en kreeg gewoon doorbetaald. Daarna had ik nog vier maanden onbetaald verlof. Na een half jaar kwam in terug bij mijn oude werkgever. Ik had dan wel geen salaris gekregen, maar was heel veel mooie herinneringen rijker. Mocht je nog geen koophuis, man, vrouw of kinderen hebben, dan kan ik iedereen aanbevelen om eens met je werkgever te kijken naar de mogelijkheden omtrent onbetaald verlof!”

Waar heb jij recht op?

Denk jij dat je recht hebt op één van bovenstaande verlofsoorten? Je kunt contact opnemen met CNV Vakmensen om dit te checken!

Bel naar CNV Info: 030 751 1007

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op