Even goed lezen
Jongen met afstandsbediening
Waarschijnlijk heb je de hele week naar vrijdag uitgekeken. Om de komende dagen optimaal te kunnen genieten, is het van cruciaal belang dat je zen bent. 
"De vrijmibo is een mooi ritueel"

Maak van je weekend een feestje zonder stress - WINACTIE!

Na een week hard werken of flink studeren ben je enorm toe aan weekend. Even twee dagen alle stress achter je laten en niet aan ‘belangrijke’ dingen denken. Helaas is dit vaak niet zo simpel als dat het lijkt. Daarom: tips om stress tegen te gaan.

Als je maandag of dinsdag op school een enorm groot en belangrijk tentamen hebt, geldt dit allemaal niet. Maar over het algemeen is het weekend bedoeld om bij te komen, leuke dingen te doen en vooral niet aan je werk of studie te denken. En dat is voor heel veel mensen moeilijk. Onbewust zijn we nog bezig met het afsluiten van de afgelopen drukke week én maken we ons stiekem alweer druk om de komende week. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat maar liefst 52 procent van de Nederlandse werknemers last heeft van de zogenaamde Sunday Night Blues: het niet kunnen slapen op zondagavond door stress in verband met een nieuwe werkweek. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Niets doen werkt niet als je stress hebt
“Ik heb zoveel stress, ik ga even een avondje niets doen.” Het klinkt heel logisch, maar dat is het niet. Niets doen werkt namelijk niet als je stress hebt. Je gedachten gaan dwalen en uiteindelijk zit je weer te piekeren over die vergadering van afgelopen woensdag waar je een vervelend gevoel aan over hebt gehouden. Om maar te zwijgen over het feit dat je woensdag weer een vergadering met dezelfde mensen over hetzelfde onderwerp hebt. Het is belangrijk dat je afleiding zoekt. Wat dat voor jou is, dat weet je zelf het beste. Ik kijk graag series, ga sporten of wat drinken met vriendinnen.

Plannen helpt
Plannen kun je doen op verschillende niveaus. Laten we beginnen met plannen op je werk. Zoals je inmiddels wel weet, ben ik groot fan van lijstjes. Realistische lijstjes welteverstaan. Iedere week weet ik precies wat die week écht gedaan moet worden, wanneer ik dat ga doen en wanneer ik ruimte heb om ‘te rommelen’ (lees: bureau opruimen, mailbox ordenen etc.). Dat geeft mij heel veel rust en daardoor kan ik alles op vrijdag goed ‘afsluiten’. Ik kan het je van harte aanbevelen. Dan heb je nog plannen in grote lijnen. Drukke week gehad op je werk? Doe in het weekend dan wat rustiger aan. Druk weekend gehad? Plan dan op maandag wat rommeltijd en maximaal twee grotere klusjes. Om dan meteen maar in héle grote lijnen te denken: afstuderen, gaan samenwonen en ondertussen ook nog aan een nieuwe baan beginnen, dat is heel onhandig. Neem grote stappen één voor één. Scheelt zoveel stress.  

Bedenk een ritueel
Dit ga je leuk vinden: luid het weekend in met een ritueel. Mijn wederhelft gaat íedere vrijdagmiddag een borrel doen in de plaatselijke kroeg, waar hij dan afspreekt met meerdere mensen die ontzettend hard gewerkt hebben en dan luiden ze met z’n allen het weekend in. Hij verkoopt het als ‘informeel overleg’ of 'netwerken' maar daar trap ik natuurlijk niet in. Enfin, het idee is leuk. Door zo’n soort ritueel te bedenken, sluit je de werkweek op een fijne manier af. Kijk, je kunt natuurlijk ook boodschappen doen of gaan koken, maar een vrijmibo is een veel beter plan!

En verder
Verder is het allemaal niet heel ingewikkeld. Geniet! Doe dingen waar je door de week niet aan toekomt, relativeer (hoe zwaar is het nou eigenlijk allemaal?) en onthoud: op je sterfbed heb je geen spijt van gemiste vergaderingen, wel van de keren dat je chagrijnig thuiskwam uit je werk (zei een wijs iemand ooit eens). En zo is het!

WIN!
Omdat het weekend ook voor leuke dingen is, hebben wij in samenwerking met Bizon Events speciaal voor jou een toffe actie: we mogen een spannend avontuur in een Escape Room voor zeven personen weggeven. Laat je samen met zes vrienden opsluiten in De Meelfabriek in Leiden, een prachtig oud gebouw, en probeer door goed samenwerken en logisch nadenken binnen een uur te ontsnappen! Wat je moet doen? Like onze Facebookpagina en tag zes vrienden in het bericht dat hoort bij deze actie. Succes!

Auteur

Anouk Zwager
Anouk
Geplaatst op